Моніторингова група IFEX по Тунісу (TMG), в яку входять 16 організацій по захисту свободи слова, звернула увагу світової громадськості на порушення прав людини в Тунісі, де критикуючи дії влади журналісти і правозахисники піддаються переслідуванню з боку влади. Представникам TMG стало відомо, що поліція Тунісу піддає постійному переслідуванню членів сім’ї посадженого у в’язницю правозахисника і адвоката Мохамеда Аббу. В ході останнього інциденту, події 25 жовтня 2006 року в столиці країни – місті Туніс – поліцейські прямо на вулиці знущалися з Самілой, дружиною Аббу, і його двома дітьми.

Власті піддали переслідуванню журналіста Хамаді Джебалі за те, що він спробував відвідати що знаходиться у в’язниці Монсеф Марзуки, лідера Республіканського конгресу. Діяльність цієї політичної партії заборонена в Тунісі. Марзуки було пред’явлене звинувачення в «заклику до громадянської непокори». Даний злочин карається позбавленням волі строком до трьох років.

14 жовтня Марзуки дав інтерв’ю телестанції «Аль-джазіра» («Al-Jazeera»), закликавши громадян Тунісу взяти участь в мирних демонстраціях протесту, в ході яких планувалося вимагати від місцевої влади повнішого дотримання прав і свобод тунісців.

Іншому журналісту, Мохамеду Фураті, були пред’явлені звинувачення в приналежності до забороненої організації.

1 грудня він з’явився перед судом міста Гафса, розташованому на півдні країни.

TMG також повідомляє, що влада Тунісу останніми місяцями підсилили переслідування Національної ради свобод Тунісу (CNLT). З 30 жовтня по 4 листопада 60 поліцейських заблокували доступ до офісу Національної ради в Тунісі, внаслідок чого було зірвано проведення загальних зборів організації.

Поліцейські не пускали в будівлю членів сімей політичних ув’язнених, декілька з цих громадян були арештовані. Їх примусили підписати документи, відповідно до яких вони зобов’язалися не повертатися до офісу організації. За словами представників CNLT, пошта організації регулярно вилучається властями, доступ до Інтернету був заблокований. ІМІ