Учасники прес-туру «Новомедіа» відвідали в Єрусалимі Міністерство закордонних справ Ізраїлю. В рамках візиту відбувся діалог з паном Зві Рав-Нером, заступником директора Департаменту Євразії.

Українські журналісти мали перед собою завдання вивчити досвід Ізраїлю в побудові своєї державності. Ще одним аспектом розмови став політичний і військовий конфлікт навколо палестинської території. На думку представників МЗС Ізраїлю, у світових засобах масової інформації часто необ’єктивно висвітлюють цю складну тему. Тому важливо, щоб журналісти особисто побували на місці подій, щоб вивчити питання зсередини.

IMG_0302

«Євангельські протестантські церкви – одна з найбільших груп в християнському світі, яку підтримує держава Ізраїль. Приємно усвідомлювати, що українські євангельські церкви також люблять нашу країну. Дуже хочеться, щоб і ваш журналістський голос гучно звучав. Адже у відновленні держави Ізраїль бачиться сповнення біблійних пророцтв», – зазначив він.

На це учасники підтвердили, що в протестантських церквах дійсно велике значення надають Ізраїлю, знаючи, що цій державі належить ключова роль у світовій історії. Християни моляться за євреїв і люблять обраний Богом народ.

DSC01234

Також делегація обговорила актуальні питання, спільні для двох країн. Це постійна загроза війни з боку недружніх сусідів, часті антитерористичні акції, необхідність знищення корупції та модернізації економіки на основі вищих технологій, інформаційні війни. У цих умовах Ізраїль живе і ефективно розвивається вже більше 65 років, постійно шукаючи нові способи посилення оборони та підвищення добробуту громадян. Державі вдається розвиватися, незважаючи на недружнє оточення, зберегти вікові традиції і цінності, залишатися демократичною країною, при цьому не заохочувати вседозволеність.

«Для України Ізраїль – приклад національної єдності, незламності і міцного бажання розвивати власну державу, незважаючи на неймовірний опір сусідів. Подальше співробітництво наших країн буде дуже корисним і може бути використане в різних сферах: військовій, економічній, науковій, туристичній», – вважає учасник туру Максим Васін, виконавчий директор Інституту релігійної свободи.

DSC01233

Юрій Вавринюк, головний редактор журналу «Благовісник», поділився своїми враженнями після туру: «Весь цей час мене не залишала думка про те, що доля сучасних Ізраїлю та України багато в чому схожі. Ізраїльська державність тримається на особливій національній свідомості, національній ідентифікації, яка тільки зараз по-справжньому пробуджується в українському суспільстві. Аналогічно зовнішня небезпека – вона згуртувала і українське, і ізраїльське суспільство. Досвід Ізраїлю може і нам допомогти побудувати нову Україну».

Наприкінці зустрічі представник МЗС сердечно подякував прес-групу «Новомедіа» за візит і передав побажання миру Україні.

IMG_0310

«Досвід побудови сильної ізраїльської державності в найнесприятливіших умовах вимагає ретельного аналізу українськими партнерами. Євреї багато моляться і багато трудяться. Схоже, це і є секрет успіху їхньої країни, який можна сміливо переймати і практикувати», – підкреслив Руслан Кухарчук, керівник групи українських журналістів та президент Асоціації« Новомедіа».

Прес-тур «Новомедіа» в Ізраїлі проходив з 24 по 29 грудня на запрошення Міністерства закордонних справ цієї близькосхідної держави. 

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”