Інститут проблем інформаційного права (Москва) підготував доповідь про стан розвитку національного законодавства щодо засобів масової інформації у країнах СНД та Прибалтики. За підсумками проведеного дослідження у 2005 році лідерами з якості правових норм стосовно ЗМІ стали такі країни як Грузія, Естонія та Україна. Про це повідомляє Інститут Медіа Права.

Кожна країна мала можливість отримати максимальну кількість балів (12) занаявність або відсутність законодавчих гарантій різних аспектів діяльності ЗМІ. З них Грузія набрала – 10 балів, Естонія – 8,5, а Україна – 8. До групи країн, де рівень свободи ЗМІ є вищим за середній входять Латвія (7,5), Азербайджан (7), Литва та Молдова (по 6,5 балів).

Найнижчий рівень законодавчого регулювання діяльності ЗМІ у Білорусі (3 бали), Казахстані та Туркменії (по 2 бали). Ці держави значно відстають від своїх сусідів за темпом створення сприятливого правового середовища для розвитку свободи масової інформації. Щодо наших близьких сусідів, то російське законодавство у сфері мас-медіа виконане на 4 бали.

У минулому році на передових позиціях у галузі законодавчого сприяння розвитку свободи слова були чотири країни Естонія, Литва, Молдова та Україна. ІМІ