У понеділок, 28 квітня, у арт-кафе “Часопис” учасники профі-клубу “Новомедіа” обговорили зі спеціалістом стратегічних комунікацій Василем Мірошниченком роботу Українського кризового медіа-центру (співзасновником якого він став у березні 2014 року). Також гість надав професійні консультації по резолюції Асоціації «Новомедіа», присвяченій останнім подіям в країні.

Зустріч розпочали з обговорення останніх новин. Коментуючи події у місті Слов`янську. Далі учасники профі-клубу перейшли до пунктів резолюціі Асоціації «Новомедіа», яку було затверджено на Християнському Медіа Вікенді у квітні. Нижче наводимо коментарі експерта до кожної з її тез.

IMG_2927

Як демонструвати повагу до територіальної цілісності України, засуджувати будь-яке зовнішнє зазіхання на суверенність і незалежність держави?

Це можливо шляхом просвітницької роботи у різних напрямках, починаючи з правдивого висвітлювання історичних події. Тому що багато в чому риторика російських каналів прив`язана до тонких речей: засудження того, що відбувається в Європі тощо. Інформаційна пропаганда б`є на сентимент людей, які мають ностальгію до Радянського Союзу. 

Найбільшим фактором об`єднання України – є економічне зростання. Якщо люди на Донбасі почнуть жити краще, і вони будуть розуміти, що це завдяки Європейському Союзу, то люди будуть підтримувати діючу владу та цілісність держави.

IMG_2916

Як уникати акцентів, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу всередині країни?

З екранів телевізорів ми можемо почути, як однакові поняття, дії називають різними словами: одні апелюють термінами «возз’єднання», інші говорять про «анексію» та «захоплення». Одних і тих самих людей різні телеканали можуть називати «бойовиками» і «повстанцями».  Треба чітко розуміти: ні в якому разі на захоплених територіях немає самооборони, бо то є сепаратисти, терористи, російські війська, присутність яких на сході вже ні для кого не секрет. Анексія Криму – то є агресія Росії. Тому називати речі треба своїми іменами. 

Як стимулювати повагу до носіїв різних політичних поглядів?

Кожен кандидат у президенти має свою групу підтримки. В будь-якій партії є погані і добрі люди, як і в будь-якому суспільстві. Але погані люди повинні бути покарані. А погані люди не просто симпатизують Росії – вони ненавидять все українське. Це українофоби, і саме вони причетні до розпалення міжетнічної війни. 

IMG_2929

В Україні  17 % етнічних росіян, і багато з них відчувають сором за Росію. Я вчився в американській школі, де кожний ранок діти кладуть руку на серце і співають гімн, дивлячись на американський прапор. Так починається ранок кожної американської дитини і не важливо звідки її батьки – з Судану чи Іспанії. Ви розумієте на якому рівні патріотизм виховується у американців? Тому американська нація зараз найсильніша, бо вона сформована таким чином, що хто б ти не був, якщо ти громадянин Америки, то вона буде стояти за тебе до кінця.

Як систематично і послідовно викривати брехливі і наклепницькі повідомлення, прищеплювати аудиторії культуру усвідомленого користування інформацією в період інформаційної війни?

У період надемоційної кризи люди у соціальних мережах починають “шерити” все підряд. Запускаються фейкові новини. Тому, якщо джерело новини  вам невідоме, краще не розповсюджуйте. 

Українська влада розуміє важливість розвіювання пропаганди, але не має ресурсів, щоб знешкодити її. Ініціатива кризового центру була створена, щоб підтримати уряд. Ми збудували площадку, спрямовану на західний світ. В нас є команда, яка працює і з південним сходом. Ми подаємо об`єктивну інформацію про роботу уряду України, про візити іноземних урядовців та ін.

Як акцентувати увагу на найвищій цінності людського життя?

На жаль, ми майже звикли чути про те,  що когось замордували, вбили і т.д. Коли ми почули про перші жертви протистояння  – це було шоком для всієї країни, але за  місяць ми якось всі звикли. І це жахливо. За три місяці ми чули, що людей топлять в річках за те, що вони просто український прапор тримали в руках. Це психологія війни. У Сербії на державних будинках я бачив дірки від куль і це мене так дивувало до подій на Майдані. Маємо зберігати людяність та усіляко  культивувати її у суспільстві. 

IMG_2909

Як підносити такі чесноти, як смирення і покаяння перед Богом і людьми?

Для цього кризовий центр запрошує на брифінги священників різних конфесій. Роль церкви дуже важлива у ці часи. Ми всі пережили стрес і зараз його переживаємо. П`ять місяців у такому стані жити дуже важко, ми і зараз у стані війни. Люди хочуть відпочити, відчути безпеку та спокій. А слова священників допоможуть цьому.

Під час зустрічі на телефонний зв`язок вийшов президент Асоціації Новомедіа Руслан Кухарчук, який 13 годин провів у полоні у Слов‘янську. Детальніше тут

Xcxc5cpofMY  

Довідка

Василь Мірошниченко – фахівець стратегічних комунікацій, партнер компанії CFC Consulting і кризового Медіа-центру (директор Україно-британського Сіті Клубу, випускник Swedish Institute Management Program (Швеція), Президент ММГО “Європейський молодіжний Парламент-Україна” (2002-2004), The London School of Economics, Інститут міжнародних відносин, Київський національний університет ім. Т.Шевченко, магістр міжнародних відносин). 

Український кризовий медіа-центр (УКМЦ) – інформаційна агенція, яка працює насамперед із іноземними журналістами. Цілодобово, об’єктивно подає факти про головні події в Україні. УКМЦ об`єднує спеціалістів-міжнародників. Зараз активно працює над російською пропагандою. За два місяці роботи УКМЦ вже отримав багато відгуків і вдячності від іноземних журналістів, так як вдалося створити ресурс де є синхронний переклад, відео, аудіо. До процесу залучені більше 50 людей, які працюють по всьому світу. Результати двомісячної роботи центру: 120 прес-брифінгів, 1200 запитів від іноземних ЗМІ, 160 спікерів, 500 журналістів-учасників.

Нагадаємо, що профі-клуб “Новомедіа” проходить кожен третій понеділок місяця. 

Репортаж підготувала Марина Хоменко.

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”.