Група журналістів з християнських євангельських медіа України зустрілася з працівниками однієї з провідних ПР-агенцій Ізраїлю Peer&Levin. Ділове спілкування проходило в Тель-Авіві з медіаконсультантом Арієлем Беном Феллером. Обмінювалися досвідом функціонування ЗМІ в двох країнах.

DSC05875

Серед іншого відзначили, що в близькосхідній державі ключовий вплив на суспільно-політичні процеси має саме друкована преса. Цікаво, що навіть теленовини і наступні ефірні дебати часто побудовані на газетних повідомленнях.

DSC05876

В Ізраїлі є як державні, так і комерційні медіа. Серед останніх – армійське радіо. Як запевняють колеги, ніякої пропаганди чи агресії до недружніх сусідів в ефірі не ведеться. Радіостанція працює з метою підтримки військових, для їх відпочинку та розваги.

DSC05880

Ізраїльські журналісти просять своїх міжнародних колег бути більш об’єктивними у висвітленні військового конфлікту між Ізраїлем і Палестиною. І при цьому констатують, що уряд в Єрусалимі мало працює, щоб донести свою позицію до міжнародного співтовариства. У цьому аспекті ситуація дуже схожа з українською. Тому журналісти з Києва та інших регіонів України своїм ізраїльським колегам розповили подробиці зовнішньої російської агресії на Донбасі і в Криму.

image-f8cd7b4e7d9b032497587ab888187cc1a26664a09e64c5de27b56a9e1942f87c-V

Ізраїльське суспільство може похвалитися дотриманням демократичних норм і дуже низьким рівнем корупції. У свою чергу журналісти також намагаються бути чесними. Зв’язок між політиками та журналістами здійснюють піарники. Якщо таким посередникам вдасться переконати журналіста, він внесе виправлення у свій матеріал. Але при цьому фінансовий підкуп журналістів абсолютна нісенітниця. За словами ізраїльських колег, кожен політик переживає про те, в якому світлі його покажуть в ЗМІ.

DSC05886

На зустрічі колеги також обговорили, як поряд з військовим конфліктом у країні нести позитив через засоби масової інформації. Журналіст Оріон Лоад, творець мобільного додатку про Ізраїль, розповів про мету проекту. За його словами, в цій близькосхідній країні – достатньо тем і інформації, крім війни. Йому, як журналісту шкода, що все пізнання про цю землю закінчуються темою Палестинської автономії. Тому створений додаток показує Ізраїль у всій його красі з допомогою серії коротких відеороликів. Все це, як сподіваються творці, буде стимулювати приплив туристів в цю яскраву країну. «Інформаційна концентрація на війні лише підсилює її, тому завдання будь-якого журналіста перевести фокус з негативних явищ на позитивні», – сказав розробник.

CAM01028

«У засобах масової інформації надто часто подається негативна інформація про війну і руйнування. Через що в суспільстві зростає паніка і страх за майбутнє. Телебачення, радіо та газети нагнітають обстановку, насаджуючи у свідомість людей тривогу. Проводячи паралель між нашими державами, я, як християнський журналіст, взяла на озброєння рекомендації, які ізраїльські медійники хочуть застосовувати у своїй роботі», – поділилася Тетяна Бутченко, главред сайта «Новини Християнського Світу».

DSC05892

«Про цю країну можна писати цікаво у всіх ракурсах: нові технології та медицина, воєнний стан і безпека, традиції та релігія, відпочинок і подорожі, демократія і політика. Досвід Ізраїлю буде корисний багатьом країнам, особливо тим, що розвиваються. Тільки той факт, що євреї зуміли озеленити і виростити абсолютно все на кам’янистому пустельному Ґрунті, зберегти давні традиції і цінності, зібрати побратимів з усіх країн – все це вражає і є прикладом для наслідування. І українські журналісти можуть забезпечити цей корисний обмін інформацією», – завершує Тетяна Пінчук, член правління Асоціації «Новомедіа».

image-5c891e0604ad08b508d4ecb32b7c38ae3ef90a26bf067584a3703a24abbd97f8-V

CAM01035

Прес-центр “Новомедіа”