Влад Кусакін, відомий публіцист, блогер та християнський правозахисник із США, 27 березня відвідав Україну. Він люб’язно поділився досвідом медійника і християнського правозахисника на профі-клубі від Асоціації «Новомедіа».

Шановний гість розповів про своє життя, роботу і про те, чим займається. Особливо корисно було дізнатися, як Влад починав свій перший медійний проект на радіо. Працюючи з професіоналами, він із командою підняв радіопрограму на високий рівень з хорошими рейтингами. Також він розповів колегам про основні помилки американських церков у боротьбі з пропагандою гомосексуалізму та захисту прав християн в умовах переслідувань.

 

Про журналістську справу

Хоча Влад зізнався, що журналістиці не вчився, всі присутні в кінці зустрічі були в захваті від величезного досвіду гостя, в тому числі і в сфері медіа-комунікацій.

З 1996 року він працював на радіо з християнськими програмами в Мінську. У 2001 році не планово іммігрував в США. В той момент він вже був генеральним директором телевізійного дитячого каналу, який надалі було розорено урядом. В Америці він прижився, переїхала його сім’я. Був одним з видавців газети, працював волонтером в апараті члена асамблеї в Каліфорнії від республіканської партії та на кампанію Буша, брав участь в різних проектах, в тому числі і в прийнятті «8 поправки» (щодо заборони легалізації одностатевих шлюбів). Пізніше видавав газети Watchman і Speaker.

Свого часу ці видання допомогли мобілізувати 4,5-тисячний мітинг біля Капітолію проти прийняття «гейських» законів. До цього з моральних питань ніхто не збирав такої кількості протестувальників.

 

Церква та громадські організації на захисті моралі

Влад говорив про те, як Церква може впливати на суспільство. «Церкві краще не позиціонувати себе на передньому плані в соціальних подіях, вона лише може заявити свою позицію проти гріха і про те, що Господь готовий допомогти грішникам змінити життя. Виступати на передовій повинні громадяни, громадські організації, просуваючи моральні цінності в суспільстві, оскільки Церква може стати легкою мішенню », – зазначив спікер.

Його позиція полягає в тому, що потрібно поділяти роботу між церквами і громадськими організаціями. Вести основну роботу повинні громадські організації, кожна на своєму рівні.

На думку спікера, ніхто не зможе перебороти на громадських дебатах тих, хто пройшов через гомосексуальну залежність. Безумовно, він вважає, що реабілітація відбувається в церкві, більше ніде не може відбутися повної зміни особистості. Якщо церква хоче брати участь в цьому, вона повинна зосередитися на тому, що вона повинна змінювати людей . Розвиваючи рух колишніх гомосексуалістів, церква зможе впливати на збочене суспільство. Але в першу чергу вона повинна приймати і допомагати їм.

Існує думка, що церква ненавидить гомосексуалістів, є їх ворогом. Часто громадські організації ЛГБТ користуються цим. І ця проблема повинна бути подолана самої церквою. Часто християни не бачать різниці між прийняттям гомосексуаліста як особистості і прийняття його способу життя. Церква повинна приймати гомосексуалістів як усіх грішників, як хвору людину, що потребує лікування і зцілення. Приймаючи їх, церква не підтримує його спосіб життя, але печеться про його порятунок. Цьому потрібно вчитися кожній церкві.

Захист прав християн

Далі Влад Кусакін розповів про свою діяльність в ролі християнського правозахисника. В 2009 йому попалися до рук новини про те, що відбувається в Узбекистані. Бог спонукав його займатися цими питаннями і він почав досліджувати.

Він дізнався, що Узбекистан – це єдина країна в світі, де за постановою суду спалюють Біблії. На той час у в’язниці за релігійну діяльність сиділи пастор Дмитро Шестаков (4 роки) і новонавернений узбек Тахар Хайдаров (10 років). Рейди, арешти, побиття, конфіскації – ця країна входить до десятки країн, з найбільшим утиском християн.

Влад створив суспільну правозахисну організацію, яка допомагає християнам у країнах, в яких вони переслідувані за віру. На даний момент вона допомагає Узбекистану, Туркменістану, Казахстану та Азербайджану. Акції протесту, підписання петицій, заклик до молитви церкви про тих, хто у кайданах, і про тих, кого гноблять, збір коштів – це ті дії, які здійснює організація. Завдяки одній з акцій туркменського пастиря випустили з в’язниці.

Зараз Влад активно займається вищенаведеним і закликає церкви не бути байдужими до того, що відбувається навколо.

Зустріч надихнула присутніх бути соціально активними у питанні захисту духовних принципів та суспільної моралі.

Ксенія Кузнюк, Асоціація “Новомедіа”

pr_cl_kusakin

 

 pr-cl_Kusakin7

 

pr-cl_Kusakin5

 

pr-cl_Kusakin3

 

pr-cl_Kusakin2

pr-cl_Kusakin1

 фото: Вікторія Котляр