Невиразне полегшення відчуває Алан Джонстон після чотирьохмісячного перебування у полоні терористів «Армії ісламу», термін, що став найдовшим для західних журналістів, котрі коли – небудь ставали жертвами викрадачів у Газі. «Бути вільним – це найбільш фантастична річ, – сказав BBC 45-річний Алан Джонстон. – То був жахливий досвід залишатися викраденим, часом достатньо жорстокий, та я не знав, коли це закінчиться. Вже стало важко уявити нормальне життя. Декуілька разів мені снилося, що я вільний, але завжди прокидався в тій самій кімнаті. Неймовірно добре бути на волі».

Згодом на прес-конференції Алан Джонстон сказав: «Важко повірити, що за хвилину я не прокинусь знову в тій же самій кімнаті». 

Пан Джонстон зауважив також, що він міг слухати радіо BBC вже за два тиждні після викрадення, і його сповнювали силами повідомлення про  підтримку. До речі, 180 тисяч осіб підписалося під петицією, що її виставив он-лайн BBC.

«То було дивно лежати в  заключенні та слухати, як люди з Нігерії, Малайзії, або друзі з Лондону  підтримують мене». 

Алан Джонстон розказав також, що з самого початку викрадачі попередили, що не збираються ані вбивати, ані катувати журналіста. Але вже у першу ж ніч  о третій ранку  вони накрили йому обличчя капюшоном та одягли наручники. Він додав: «Часто вони поводилися грубо. Численну кількість разів погрожували мене вбити. Були часи, коли розлютившись вони заковували  мене в кайдани – це тривало протягом 24 годин». Насправді, «Армія ісламу», котру вважають угрупуванням палестинських екстремистів, декілька раз погрожувала вбити Джонстона у своїх повідомленнях Заходу, якщо Великобританія  і Іорданія не визволять мусульманських увязнених, включаючи членів Аль-Каїди.

«Часом вони поводилися по-приятельстькі. Один з охоронців був готовий навіть дозволити мені дивитися телевізор». Джонстон описує свій полон, кажучи: «То було так, немов  вас поховали живим, вас забрали з реального світу  у руки людей, котрі є небезпечними та непередбачуваними».  Він повідав, що терористи не застосовували насильства проти нього, аж до останньої півгодини перед визволенням, хоча вони й надто тривожилися, коли Хамас захопив владу у Газі декілька тижднів тому.

Партія Хамас зазначає, що вони вимагали визволення Джонстона з часу, коли взяли під контроль владу у Газі. Раніше їхні представники зазначали, що знають місцеперебування  Джонстона. Минулого тиждня «Армія Ісламу» розповсюдила відеокадри,  на яких заснято Джонстона у поясі з вибухівкою. Тоді викрадачі казали, що за спроби визволення репортра, вони підірвуть вибухівку. Останніми днями  відбулося декілька арештів «око за око» прихільників Хамас та «Армії Ісламу».Вчора члени 6-тисячного полку Хамасу розгорнули свої сили у кварталі міста Газа, де живе клан Догмуш, котрий керує «Армією Ісламу». За декілька годин після цього, Джонстона було визволено.

Дехто з лідерів Хамасу, за умови, що його ім`я не буде розкрито, сказав корепондентові AFP, що у рамках цієї операції викрадачі Джонстона не будуть приттягнуті до відповідальності перед судом.  ІМІ