Репортаж медіаконференції 2018 ТУТ!

Викладачами телевізійного блоку на конференції «Телебачення, радіо, онлайн-медіа, PR: 2018» були Гарі Лонгнекер, керівник відділу медіавиробництва In Touch Ministries, і Джон Маккінон, який має 20-річний досвід роботи на радіо й телебаченні. Навчання проходило 22–24 березня в Києві й було організоване Асоціацією «Новомедіа» (Україна) і MEDIAlliance International (США).

Перша тема «Сторітеллінг» була про те, як створити історію, як правильно виставити світло для зйомки інтерв’ю, які принципи монтажу, звук у відео. У перший день була теорія, на другий день практика, де показували схеми розстановки світла. Також спікери дали завдання протягом трьох днів зняти й змонтувати коротку відеоісторію з урахуванням вивченого матеріалу. Для цього команду розділили на 4 групи, а в суботу всі представили свої роботи.

Далі — про все по порядку…

Storytelling (розповідь історії, свідоцтва)

«Сьогодні сторітеллінг — найбільш потужний шлях передачі своїх ідей у навколишній світ», — Роберт МакКі (автор та інструктор зі сторітеллінгу).

Хороша історія може служити двом панам: оповідачеві й слухачеві. У продовженні 5- хвилинної історії оповідач передає щось важливе, а слухач тим часом розважається й навчається.

Для створення гарної історії потрібно заздалегідь поспілкуватися з людиною, дізнатися всю необхідну інформацію, написати сценарій, записати інтерв’ю. Необхідно ретельно продумати сюжетну лінію, що ми хочемо передати глядачеві цією історією, щоб привернути його увагу. Обов’язково потрібно зняти перебивки.

Корисні поради для зйомки історії:

1. Розібратися з шумом.

2. Перевірити шум (кондиціонер, відкрите вікно).

3. Перевірити, яка підлога, стіни, чи є відлуння.

4. Чи є можливість знімати двома камерами.

5. Яка сторона героя виглядає краще.

6. Краще знімати різнопланово. З різних кутів, щоб на монтажі можна було вибрати. Не порушуючи правило вісімки.

7. Одна камера статична, друга динамічна.

8. Вирішити, герой буде говорити на камеру або з репортером.

Освітлення й світло

Завдання, щоб все виглядало максимально природньо. Світло повинно бути м’яким, якщо того вимагає історія. Буде краще, якщо можна за кілька днів до інтерв’ю прийти на локацію і врахувати такі нюанси:

1. Вікно. Чи можна використовувати сонячне світло

2. В якому напрямку рухається сонце.

3. Можна використовувати додаток, що визначає рух сонця.

4. Чи можна вимкнути світло в приміщенні. Є таке світло, яке постійно горить, не можна вимкнути, тоді його потрібно закрити чимось.

5. Перевірити, чи витримає електромережа всі світлові прилади.

Антураж для людини важливий, як і освітлення. Задник повинен бути реальним, і використовувати його треба на максимум, не завантажуючи декораціями. Коли знімаємо інтерв’ю — використовувати малу глибину різкості для обсягу, щоб фон був розмитий.

«Важливо перед будь якою роботою — молитися! Запитувати у Бога, як Він хоче показати цю історію. Часто ми можемо планувати одне, бачити картинку по-своєму, але Бог може повернути історію інакше й зробити її набагато краще. Головне — бути гнучкими і вміти слухати Духа Святого», — порадили християнським медійникам спікери.

Олена Молодова, прес-центр Асоціації «Новомедіа»

Безліч практичних порад для радіоведучих  від Рона Харріса і Уеса Ворда

Цифрові технології — на благо медіаслужіння: практичні поради від Джона Карлі

Фото медіаконференції 2018