Практикуючі журналісти – часті гості моєї кафедри. Враховуючи те, що більшість дисциплін із журналістики передбачають велику частку теорії, цікаво слухати, як усі ті категорії, типології та класифікації відображаються на практиці. Тому, відчуваю, не одна я намагалась уважно слухати Руслана Кухарчука під час його зустрічі з харківськими студентами відділення журналістки ХНУ.

Влучно обрана тема лекції – робота Інтернет-видань. Сьогодні це найбільш доступний для початківців спосіб публікувати свої матеріали. І дійсно, як виявилось, не лише легко наповнити чийсь сайт, але й так само нескладно створити власний медіапростір. Думки Р. Кухарчука просто-таки надихнули хоча б самостійно переглянути базові платформи для створення сайтів.

Варто відмітити і «подарунок», котрий Кухарчук привіз до Харківського університету – свіже видання книги «Новый журналист». Тут також один із розділів висвітлює задану тему зустрічі. Переглянувши посібник, із самого початку помітила, наскільки у ньому стиснуто курс основ журналістики. Можна навіть сказати, що на 3-4 сторінках тексту уміщено матеріал чотирьох моїх пар з профільної дисципліни! А головне, що тішить, – простота мови. Як то кажуть, усе на своїх поличках лежить, нічого зайвого, ще й приклади подаються гідні. Пояснення у формі так званої інструкції, особисто для мене, дуже зручне. Це допомагає накопичити головні знання, які допоможуть засвоїти тему, а згодом і власними силами створити матеріал (у вигляді тексту чи відеосюжет). Думаю, навіть ті, хто далекий від журналістики, легко зрозуміє ключові моменти професії, прочитавши цю книжку.

Комунікація діючих журналістів із майбутніми – невід’ємна, на мій погляд, складова навчального процесу. Тож сподіваюсь, наш зв’язок із «Новомедіа» на цьому не закінчиться.

Альона Нагаєвщук,
Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна,
другий курс відділення журналістики