Лист українських журналістів до В.А.Ющенко з вимогою вибачитись за принизливі висловлювання щодо журналіста інтернет-видання «Українська правда» Сергія Лещенка…

Вікторе Андрійовичу!

Ми, українські журналісти, обурені Вашими принизливими висловлюваннями щодо нашого колеги з інтернет-видання «Українська правда» Сергія Лещенка, які Ви дозволили собі під час прес-конференції 25 липня 2005 р.

Ми вважаємо негідними лідера демократичної європейської країни тон і лексику, до яких Ви вдалися, відповідаючи на запитання про спосіб життя Вашого сина. „Кілер найнятий”, „морда”, журналіст, який не працював „хвилини свого життя на свободу преси” – ці слова є ляпасом усім журналістам України.

Ви присягалися на Майдані відстоювати свободу слова. Ми памятаємо Ваші заяви, які підтверджували це прагнення. “Я вам даю слово, по кожній своїй дії я персонально прозвітуюся перед вами. По кожній операції приватній моя родина прозвітується перед вами. Я вимагаю, щоб такі звіти несли всі посадові особи України» (18.07.2005, колегія МВС). “Ми хочемо випестувати спеціальну касту українських журналістів – гордих, чесних, сміливих. Найкраще транспортують демократію засоби масової інформації!” (9.07.2005, зїзд НСНУ).

Тепер Ви нехтуєте свободою слова, яка якраз і полягає у вільному доступі до інформації, зокрема, і про публічних осіб. Ви маєте усвідомлювати, що Ви та Ваша родина є об’єктами громадської уваги. Громадськість має повне право знати про доходи, витрати і спосіб життя Вашої сім’ї.

Ваша поведінка продовжила тенденцію, яка викликає занепокоєння у середовищі журналістів. Йдеться про:

численні звинувачення преси у заангажованості при висвітленні політичних тем (зокрема, скандалу з освітою міністра юстиції Зварича);

спроби взяти під державний контроль інтернет-видання;

фактичний саботаж створення суспільного телебачення і радіо на базі державних мовників;

заборону мас-медіа висловлюватись щодо виборчих програм (зміни до закону „Про вибори народних депутатів”).

Все це змушує нас говорити про сповзання країни у несвободу слова, цензуру і самоцензуру. За часів Вашого попередника це призвело до фактичної заборони на професію і стало початком кінця недемократичного режиму.

У звязку з цим ми вимагаємо від Вас:

1)публічно вибачитися перед кореспондентом «Української правди» Сергієм Лещенком;

2)відповісти на запитання журналістів щодо доходів та витрат Вашої родини.

Ми наполягаємо на тому, щоб Ви завжди поважали професію журналіста та конституційне право на свободу слова і вільний доступ до інформації.

26.07.2005.
Київ.

Підписи журналістів на підтримку цього звернення надсилати за адресою: pravda@svitonline.com