10.12.2007 р.

Заява старшого єпископа Апостольської Християнської Церкви України Володимира Токарєва щодо порушення Конституційних прав євангельських християн

Від імені вірних Апостольської Християнської Церкви України і всіх вірних Євангелія Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа висловлюю занепокоєння і обурення через розпочате деякими телеканалами та друкованими виданнями широкомаштабного наступу на свободу віросповідання та євангельські церкви України.

Ретельно спланована кампанія з дескридитації євангельських громад розпочалась 14 листопада 2007 року на каналі 1+1. Цей та інші сюжети Валентини Доброти зпочатку приголомшили зухвалою брехнею, а потім обурили всіх нас. Нову хвилю «антисектантської істерії» підтримали загальнонаціональні телеканали СТБ, ICTV та друковані видання «Дзеркало тижня», «Дело», «Комсомольская правда». Майже всі тенденції та маніпулятивні публікації і сюжети спотворюють факти про офіційно зареєстровані протестанські церкви. Наголошуємо, що вжиті у телевізійних сюжетах терміни «адепти», «сектанти», «зомбовані», «прихильники тоталітарних культів», «деструктивні організації» та у газетних публікаціях Владислава Павлова (газета «Дело»)  роздуми про те, що ніби-то євангельскі християни слабкі, скалічені люди, які не здатни логічно мислити, ображають наши релігійні почуття, принижують нашу чесь і гідність.

Складається враження, що журналісти виконують чиєсь замовлення, дескридитуючи сотні тисяч вірних євангельських церков нашої країни. Тим самим вони – представники зазначених у заяві ЗМІ – порушують наші конституційні права, а це тягне за собою карну відповідальність. Маніпуляції суспільною думкою ні в якому разі не можна називати свободою слова. Ми впевнені, що свобода слова не є свободою, якщо порушує свободу віросповідання. Це порушуння заповіді Божої: «Не вимовляй неправдивого свідоцтва».
Ми, євангельські християни Апостольської Християнської Церкви України, проти розподілу людей за їх релігнійними переконаннями на перший та другий ґатунки. Ми проти розколу громадян України залежно від їх ставлення до релігії. Це дуже небеспечно для суспільства.

Ми, євангельські християни Апостольської Християнської Церкви України, вимагаємо від керівництва загальнонаціональних телевізійних каналів 1+1, СТБ, ICTV та друкованих видань «Дзеркало тиждня», «Дело», «Комсомольская правда» та інших ЗМІ негайно припинити інформаційне кілерство євангельських християн. Зароблене в такий спосіб срібло дуже небезпечне!

Ми вимагаємо від керівництва зазначених у заяві ЗМІ офіційних і публічних вибачень в той спосіб, в який були ображені громадяни України, євангельські християни. Не треба виправдовуватися, треба каятися за зроблений гріх, яким є неправдиве свідоцтво. Господь пробачить!

Ми також вимагаємо права на відповідь. Суспільству потрібна правдива інформація про внесок євангельських церков у соціальну роботу з багатьма верстами населення в розв’язанні найнагальніших проблем повязаних з наркоманією, алкоголізмом, розпустою, безпритульними дітьми, абортами, СНІДом. Ми прагнемо захищати суспільну мораль, сприяти відродженню духовності, підвищенню ролі сім’ї в сучасному українському суспільстві.

Старший єпископ Апостольської Християнської Церкви України
Володимир Токарєв.