«Журналістика сьогодення має бути живою, динамічною, навіть у висвітленні релігійної тематики, – зазначив президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук, на відкритому майстер-класі у Інституті славістики та міжнародних відносин Київського славістичного університету, що відбувся 11 квітня.

Спікер констатував, що торкатися релігії відверто бояться, аби не наразитися на звинувачення у пропаганді. Або ж відверто вважають релігійну тематику просто непотрібною до висвітлення. Тоді як політика, економіка, культура, спорт як складові життя  сприймаються без упереджень. На прикладі, потужних ЗМІ – телеканалів CNN, Fox News, газет Daily Mail, The Daily Telegraph – Руслан Кухарчук проілюстрував, що релігійна тематика, насправді є актуальною і цікавою. У цьому контексті гість ще раз нагадав майбутнім журналістам визначення їх професії, як такої, що функціонально передбачає  висвітлення та аналітичне відтворення об’єктивної дійсності. І говорячи про політику, економіку, музику чи спорт, у цей ряд з тим же правом можна поставити релігію. Адже пошук істини та вищого авторитету для людини є цілком природнім явищем. 

_DSC0941

У межах майстер-класу, спікер зазначив кілька проблемних нюансів, які утворилася на стику релігії та медіа. Серед таких назвав: висвітлення масиву релігійних питань виключно на свята (Різдво, Пасха, Трійця) та міжконфесійну плутанину у багатьох подачах репортерів чи аналітиків, нерозуміння ними окремих нюансів.

_DSC0944

Зустріч передбачила й деякі дискусійні питання. Наприклад, як Руслан реагує на непоодинокі випади окремих людей про те, що у його професійній майстерності варто засумніватися, адже він, на їх думку, є релігійно заангажованим гомофобом. На це спікер відреагував досить лояльно й спокійно, наголосивши, що подібне йому закидають не вперше.

«Я вже підкреслював, що потрібно розділяти свої власні погляди та об’єктивну журналістику як професійну діяльність. Я нікому нічого не нав’язую, у тому числі й свої релігійні погляди. Лише намагаюсь показати аудиторії те, що бачу і розумію сам. А люди вже самостійно робитимуть висновки», – сказав він.

_DSC0948

Ще однією надзвичайно цікавою темою майстер-класу для студентів, яка минула у форматі теплої дружньої розмови, стала тележурналістика. Президент “Новомедіа” розповів про особливості роботи на телебаченні, ілюструючи розповідь прикладами з власного життя, чим фактично надихнув молоде покоління майбутніх журналістів на подальшу журналістську роботу. Він наголосив, що найперше у телевізійній журналістиці  –  розуміння власної універсальності. Себто вміти і знімати, і писати текст, і монтувати відео за потреби. Крім того, Руслан Кухарчук порадив не боятися помилок, які виникають у процесі роботи: критики чи відмов у працевлаштуванні, інших недоречностей, які можуть зменшити або загасити амбіційний запал людини з великим потенціалом.

_DSC0966    

Нагадаємо, що зустріч відбулася в межах проекту “Релігійна грамотність майбутніх журналістів”, який передбачає лекції для студентів з професійної роботи з релігійною тематикою, а також майстер-класи від досвідчених практиків тележурналістики, інтернету та друкованих видань.

 

Тетяна Землякова для “Новомедіа”