6 червня журналісти відсвяткували своє професійне свято Маршем за свободу слова, пройшовши по Хрещатику, Грушевського і Банковій та роздавши сатиричну газету-антиутопію «Українська неПравда».

О 12-й годині біля Головпоштамту – традиційному місті збору журналістів на Майдані Незалежності. Нагадаємо, що у день пам’яті Георгія Ґонґадзе – зібралося близько 120 медійників. Поставили банер руху «Стоп цензурі!», розпакували пакунки із щойно забраним з друкарні накладом газети «Українська неПравда» і почали роздавати примірники перехожим.

Сатирична газета-антиутопія народилася за три дні: у середу увечері вона була придумана, а в неділю зранку вже надрукована. На восьми шпальтах зібрані матеріали з майбутнього (від 6 червня 2014 року) авторства відомих журналістів Сергія Нелещенка, Паші Османова, Сергія Козака-Мамаєва, Юрія Луканова, Остапа Кривдика та інших. Перехожі зі сміхом вчитувалися в заголовки: «Аделаджа Всея Руси», «Поcледний из пеликан», «Пинчука выставляют в PinchukArtCenter», «Мова на языке»… Декотрі нетерплячі вихоплювали газету прямо з рук Вікторії Сюмар і Олени Гнесь.
 
Народну презентацію «Української неПравди» знімали з десяток телекамер. Андрій Куликов, Роман Скрипін, Наталя Лигачова, Вахтанг Кіпіані, Вікторія Сюмар, Сергій Лещенко коментували їм ситуацію зі свободою слова в Україні. За спостереженнями «Телекритики» журналістська акція зацікавила здебільшого закордонні телеканали: іранський Press TV, білоруський «Белсат», китайський NTD (New Tang Dynasty), міжнародні агенції Associated Press і Reuters. З українських помічені були 5 канал (їхній сюжет вийшов в ефір вже у випуску о 14:00), «1+1» (вони знімали БЗ для тижневика, але так його і не показали) та камера інформаційної агенції «Українські медіа-системи» (входить до організації «Журналісти проти депутатів» Володимира Петрова, який протестує проти руху «Стоп цензури!»).

До журналістської акції долучилися дівчата з жіночої організації Femen (вони дослухалися прохань учасників акції та підтримували журналістів, не оголюючи груди) та мітингувальники з прапорами КУПР – Коаліції учасників помаранчевої революції. Як відомо, журналістський рух «Стоп цензурі!» відмежовується від політичних сил. Коли розпочався Марш за свободу слова, представників КУПР попросили сховати їхню символіку. Вони погодилися і супроводжували колону журналістів з простирадлами «Свободу не спинити» і українськими прапорами.

Отож, після півгодинної роздачі «Української неПравди» Вікторія Сюмар і Дарка Чепак закликали колег рушати до Кабміну. Учасники маршу запакували один примірник «Української неПравди» у конверт для Миколи Азарова. Черговий урядовець, який вийшов зустріти журналістів, просив зареєструвати лист у шостому під’їзді в понеділок. Але, зрештою, взяв кореспонденцію та пообіцяв передати Азарову.

Далі колона рушила до Верховної Ради. Ішли весь цей час мовчки – без гасел і вигуків. Цим журналістська ініціатива вигідно відрізнялася від політичних «ходінь». По дорозі журналісти згадували, як востаннє маршували з акцією «Ми не брешемо» у 2004-му, а збиралися разом – торік 16 вересня на роковини смерті Георгія Ґонґадзе.

«Рада зачинена, нікого немає. Несіть лист на Садову», – порадили журналістам парламентські правоохоронці. Забігаючи наперед, зазначимо, що на Садовій усе теж виявилося зачиненим. Лист з газетою передадуть сьогодні Володимиру Литвину.

Останнім пунктом у програмі була Банкова. Тут на журналістів чекав міні-скандал: міліціонери не хотіли пропускати учасників маршу за паркан, що відмежовує двір Адміністрації Президента.

Після короткої суперечки вони дозволили проходити за посвідченнями, хоча інші перехожі могли вільно потрапити у двір президентської канцелярії. Зрештою, коли правоохоронці переконалися в тому, що до Адміністрації прийшли справді журналісти, вони перестали вимагати посвідчення і пропустили всіх.

Конверт для Віктора Януковича був вручений міліціонеру, який пообіцяв вкинути його в поштову скриньку в Адміністрації.

«Напевно, акція вдалася. Прекрасна погода, зібралося багато хороших людей, пошту рознесли. І вдалося позбутися провокаторів. Думаю, дехто в уряді (а там є люди з почуттям гумору) прочитають і оцінять «Українську неПравду», – сказала на прощання «Телекритиці» Наталя Соколенко.

По матеріалам ТЕЛЕКРИТИКИ

tk_01398_0163_o_starostenko_p

 tk_01398_0210_o_starostenko_p

  tk_01398_0246_o_starostenko_p