Міжнародна федерація журналістів на самміті у Фінляндії закликала Європейський союз визнати кризу свободи преси у Росії і необхідність негайної реакції на вбивство провідної російської журналістки Анни Політковської. «Ми занепокоєні нестачею свободи преси у Росії і, як наслідок, вбивством Анни Політковської, не можна розглядати цю зустріч, як звичайний самміт, – сказав Айдан Вайт, Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів. – Лідери Євросоюзу повинні вимагати від Росії поновлення плюралізму і свободи вираження думок для медіа.»

Вайт виступив із промовою на зустрічі у Брюсселі, на якій Міжнародна федерація журналістів заявила, що боротиметься за міжнародну реакцію на безкарність винних у вбивстві журналістів в Росії, Білорусії і Україні.

Приводом зустрічі стало вбивство Анни Політковської, журналістки «Новой газеты», яку застрелили коло власної квартири у Москві 7 жовтня. Вона була 13 провідною журналісткою, яку вбили, з того часу, як до влади прийшов російський президент Володимир Путін.

Вбивство Політковської сталося за декілька днів до другої річниці досі непокараного вбивства Вероніки Черкесової – відомої журналістки і символу свободи медіа у Білорусії, і місяць по шостій річниці вбивства Георгія Гонгадзе, який писав про корупцію у вищих владних колах України.

Вайт зазначив, що лідери Євросоюзу, збираючись на неформальний самміт, не повинні дозволити власним економічним інтересам та страхові втратити доступ до поставок російського газу дати право Росії зіскочити з гачка, яким стало погіршення ситуації з медіа.

«Ніхто не каже, що російські лідери натиснули на спусковий курок, який застрелив Політковську, але той факт, що вони нехтують демократичними правами і свободою преси не можна заперечити, – сказав Вайт. – Вони створили атмосферу страху і залякування у російських медіа, де розходження в поглядах чи вираження критики стали майже неможливими.»

Зустріч закликала протидіяти безкарності. Виступали Маріанне Мікко, представник Естонії у Європарламенті; Ніколай Венедиктов, репортер російського новинного агентства «Новости»; Ростислав Димчук, із «5 каналу» в Україні і Жанна Літ віна, голова Білоруської Асоціації журналістів, переможець престижної премії Європарламенту для правозахисників.

«Вбивство журналістів у цьому регіоні – трагічний доказ нестачі поваги прав людини, – сказав Айдан Вайт, – уряди повинні встановити плюралізм і повагу до основних прав, щоб журналісти могли бути незалежними і професійними. Вони можуть почати з виконання обіцянок знайти винних у вбивствах наших колег. Ніколи не була можливою свобода преси там, це царює безкарність.»

ІМІ за інф. Медіа-профспілки