За даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», торік Україна посіла 131 місце зі 178 у Всесвітньому рейтингу свободи слова. Разом з тим представники влади говорять, що випадки запровадження цензури в Україні – не більше, ніж безпідставні фобії журналістів. 

Юлія Банкова, журналістка телеканалу TVi, одна з учасниць руху «Стоп цензурі», 18 квітня на професійному клубі «Новомедіа» розповідала про ситуацію з тиском на журналістів в Україні. Гостя згадала кілька таких кричущих випадків, внаслідок яких журналістам довелось шукати інше місце роботи.

«Такий стан речей призвів до того, що в травні 2010 року десяток спраглих свободи слова журналістів започаткували рух «Стоп цензурі», – розповіла далі Юлія. – Ми провели кілька акцій, щоб громадськість звернула увагу на збільшення випадків цензурної політики у газетних, журнальних виданнях та на телебаченні». Журналістка продемонструвала фотографії, на яких учасники руху на головних вулицях міста заявляли про свою позицію. 

Також учасники профі-клубу переглянули світлини з фотопроекту «Под PRESSом» – ця виставка проходить у різних містах України. 

Наостанок Юля Банкова розповіла новомедійникам про журналістські будні польських колег, адже вона нещодавно повернулась з поїздки до сусідньої держави. І якщо з боку влади в Польщі на пресу майже ніхто не тисне, то господарі видань можуть собі дозволити пропагувати власні уподобання на сторінках своїх інформаційних ресурсів. Отже, всюди журналісти стикаються з викликами різних масштабів.

 

Нагадаємо, професійні клуби «Новомедіа» відбуваються щомісяця. На попередньому гостями-спікерами були Анатолій Шарій («Обозреватель») і Олексій Кутєпов (1+1). Вони презентували тему «Журналістське розслідування».