20 листопада 2008 р.  

Асоціація журналістів, видавців і мовників «Новомедіа» вимушена констатувати, що, на жаль, останнім часом окремі українські ЗМІ розвернули чергову кампанію по дискредитації християнських протестантських церков, які помилково зараховуються до сект.

 

Звертаємо увагу, що слово «секта» — не нейтральне, воно найчастіше носить негативний характер. Непрямим підтвердженням цьому є похідні від даного терміну слова «сектант», «сектантство» і «сектантський», які викликають негативні асоціації і зазвичай використовуються у принизливому контексті. Поряд з ними часто використовується термін «адепт» у значенні прочанин церкви.

 

 
Через емоційну забарвленість релігієзнавці уникають використання цього терміну інакше як в описі історичних процесів, віддаючи перевагу термінам «релігійні групи», «релігійні організації», «релігійні утворення», «релігійні течії». Слово «секта» уживається виключно публіцистами і релігійними діячами (стосовно інших релігійних організацій), практично завжди у зневажливому сенсі. Термін «секта» взагалі не вживається в нормативних актах України.

 

Сектам властиво спотворювати Святе Письмо редагувати Біблію на свій лад, щось додаючи, щось упускаючи, щось викривлюючи. Так само керівники сект вважають написане  в Біблії недостатнім, і додають до неї «нові одкровення» або одкровення своїх так званих «духовних лідерів», які приймаються за чисту монету і проповідуються як непідроблена (непогрішима) істина, що підміняє справжнє Писання.

 

Украй безграмотно зараховувати до сект протестантські церкви, у тому числі і харизматичного напряму, оскільки їхнє віровчення не суперечить  
Нікійському Символу віри та іншим документам християнства, які визначають істинність вчення і що приймаються і католиками, і православними, і протестантами. Усі протестантські церкви, що поширюють Євангелію на території України, включаючи лютеран, реформатів, баптистів, євангельських християн, п\’ятидесятників і харизматів, стосовно ключових питань християнського віросповідання, зокрема божественності Ісуса Христа, догматів про Трійцю й інших віроповчаючих догматів, стоять на тих самих позиціях, що православні й католики. Тим більш необачно і неграмотно зараховувати вказані протестантські церкви до так званих тоталітарних сект.

 

 Слід окремо торкнутися і питань об\’єктивності висвітлення у ЗМІ діяльності протестантських церков. У жодному з сюжетів, де протестантські церкви помилково зараховувалися до сект, а їхня діяльність піддавалася різкій критиці, не було наведено думки зворотньої сторони – пасторів цих громад, керівників союзів і об\’єднань церков. Не були залучені також незалежні експерти, які б висловилися з приводу звинувачень, викладених в сюжетах. Якби у публікаціях і сюжетах йшлося про політичні або економічні питання, то інформація, подана настільки тенденційно, розцінювалася б як замовлена. Втім, у даному випадку швидше йдеться не про спробу отримати грошову винагороду за сюжет/публікацію, а про нез\’ясовну ворожість по відношенню до протестантизму зокрема і до християнства в цілому.

 
Асоціація журналістів, видавців і мовців «Новомедіа» виступає проти однобічного, необ\’єктивного і претензійного висвітлення питань християнського церковного життя.

 

 
Ми звертаємося до всіх українських журналістів з проханням слідувати стандартам об\’єктивності та неупередженості при підготовці публікацій і сюжетів про християнство і протестантські церкви. Ми закликаємо до того, щоб у сюжетах про християнські протестантські церкви у повному обсягу відбивалася думка керівників самих церков, а також залучалися незалежні та компетентні експерти. Наша Асоціація у свою чергу ладна надати колегам, що готують такого роду публікації і сюжети, будь-яку необхідну допомогу, включаючи контакти і довідкову літературу.

 
Наші контакти:

тел.: (044) 223-66-80

e-mail: mail(песик)novomedia.org