24 квітня на території зони відчуження між селами Зелений Мис і Мед вин (Київська область) працівниками МНС було затримано працівників одного з ЗМІ. Як повідомили «proUA» у прес-службі МНС України, на момент затримання журналісти не мали законних підстав для перебування на території зони безумовного (обов’язкового) відселення. В МНС наголошують, що перебуваючи на території зони відчуження без супроводу і відповідних дозвольних документів журналісти порушили статтю 46-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 22 Закону України „Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Прес-служба відзначає, що Міністерство стурбоване даним випадком, «адже журналісти не лише порушили чинне законодавство, а й наразили на небезпеку своє життя й здоров’я, перебуваючи нелегально та без супроводу відповідальних осіб на території зони відчуження».

Прес-служба також наголошує, що жодне офіційне звернення від засобів масової інформації щодо надання дозволу на перебування в зоні відчуження для підготовки матеріалів не залишилося без позитивної відповіді. «МНС завжди сприяло й сприятиме журналістам у підготовці правдивих і достовірних матеріалів, що відносяться до сфери подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», – говориться у повідомленні.

В зв’язку з вищевикладеним МНС просить ЗМІ заздалегідь погоджувати з МНС заплановані відрядження журналістів.