«Коли публікую відео на свій ютуб-канал, я знаю який треба заголовок, щоб його дивились, але мені соромно. Тобто, я себе ловлю на думці, що я знаю, що краще написати і намалювати на картинці, – також додає. – Але я не можу собі цього дозволити, тому що я журналіст, і для мене важливі стандарти журналістики», –  сказав Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа», у інтерв’ю International Bible Seminary (Міжнародній біблійній семінарії) у Сіетлі (США). Бесіда відбулась в рамках програми «Жива розмова», її ведучий Олександр Савчук. Опубліковане відео на ютуб-каналі 25 серпня.

Як християнину в епоху інтернету жити так, щоб соціальні мережі були йому на користь? Адже, як зауважив ведучий, для християнина важливо аби теологія та технології йшли разом і були взаємно корисними. З цього випливає питання, як використовувати технології для впровадження і поширення теології у суспільство. Про це детальніше розповідаємо у відео.

Крім того, визначили умовний вік дітей з якого можна дозволити вести соцмережі. Президент Асоціації “Новомедіа”розповів скільки часу в інтернеті проводять безпосередньо його діти? Водночас, ведучий Олександр Савчук поділився власним досвідом, як його доньки вперше отримали доступ до Інстаграму в 15 років.

У контексті останніх подій пов’язаних з віруючими блогерами, ведучий запитав, як ставитись до публічних з’ясувань стосунків християн між собою. «Здебільшого, якщо питання має гостру соціальну значимість, то це має місце бути, але у форматі дискусії, а не мови ненависті», – зазначає Кухарчук. І водночас вони недоречні тоді, коли локальні, стосуються виключно двох людей і не є суспільно-значимими для інших користувачів соцмереж.

Після публічних “з’ясувань стосунків” у соцмережах виникла певна дискусія про блогерів-християн. Вона спричинила дві точки зору: одні вважають їх шкідниками, а інші “пророками”. Що з цього більш схоже на правду і яку насправді функцію вони виконують підсумували у відео.

«Мені здається, що наразі немає сенсу дискутувати про роль і значення блогерів. Натомість, ми можемо констатувати, що інтернет спричинив таке явище і воно вже є нашою реальністю», – говорить Кухарчук. Відтак, на його думку, пасторам та церковним лідерам варто знаходити спільну мову з тими, хто має аудиторію та налагоджувати з ними комунікацію.

Також президент Асоціації назвав, якими критеріями слід керуватись перебуваючи щодня у мережі інтернет. Серед них, критично оцінювати інформацію у соціальних мережах та мати кілька джерел інформації. Це допоможе більш об’єктивно отримувати інформацію, аналізувати, а потім робити вибір – поширювати це у свій інформаційний простір чи ні.

У інтерв’ю відокремили головні аспекти фактчекінгу. Як перевіряти інформацію і чому це важлива складова інформаційної гігієни.

Дивіться у відео про публічні дискусії, суперечки і в чому українські ЗМІ можуть повчитися у американських – більше у інтерв’ю Руслана Кухарчука.