«Детектор медіа» – сторожовий пес стандартів журналістики чи пропагандистське медіа? Якщо орієнтуватись на останні події, що відбуваються довкола даного медіа ресурсу, то знайти відповідь на це питання стає не так вже й складно.

В контексті так званого «Місяця гордості» українське лгбт-угрупування влаштувало KyivPride Awards – це нагородження їх так би мовити союзників. Премія має 4 категорії: бізнес, публічна особа, політика та медіа. Одним з номінантів у номінації медіа присутній сайт «Детектор медіа», керівником якого і шеф-редактором є Наталя Лигачова (екс «ТелеКритика»). На офіційних ресурсах «КиївПрайду» говорять, що це інтернет-видання «розвінчує фейки, які розповсюджують про лгбт людей, зокрема …росія. Також додають: «Здійснює моніторинг та публікує аналітику щодо висвітлення лгбт в українських медіа».

Останнім часом «Детектор медіа» в цій темі навіть не намагається вдавати якусь об’єктивність, баланс думок, незаангажованість тощо. Натомість гордо демонструє те, що він є одним з ключових лгбт-промоутерів, тобто пропагандистом антисімейних ліво-маркситських наративів. Відповідно, вже давно не може виконувати свою функцію watchdog (сторожового пса) українських ЗМІ, про що декларує у себе на офіційному сайті.

Тема знедолених гомосексуалістів на ресурсі «Детектор медіа» систематично почала роздмухуватись з червня 2018 року і триває донині. У своїх публікаціях автори в один голос говорять про «нещасну долю лгбт-представників, фейки та упередженість щодо них у медіапросторі». Окрім того, навіть розміщують на своєму сайті вакансії лгбт-організацій, публікують анонси різних лгбт-заходів по Україні. Це при тому, що «Детектор медіа» створювався і замислювався як медіа про медіа. Але перетворився на медіа про лгбт, на прес-службу і медіавідділ українських лгбт-груп

Чому триває така ліва трансформація колись авторитетного профільного видання? Тут варто зазначити, що медіа існує серед іншого за кошти міжнародного фонду «Відродження» – ключової структури Джорджа Сороса в Україні. Фонд є частиною міжнародної мережі «Фундація Відкритого суспільства» (Open Society Foundations). В основі концепту лежить «недопущення монополії на істину та загальний плюралізм». Головними «цінностями» такого суспільства є захист прав меншин та забезпечення різномаїття інструментами громадянського суспільства. Серед донорів також й інші міжнародні фонди, які серед своїх пріоритетів просувають такий порядок денний.

Слід зазначити, що Джордж Сорос – прихильник просування концепції гендерної ідеології та вибору гендерної ідентичності. Саме тому в країнах під його егідою проводяться так звані «марші рівності».

На «Детекторі медіа» пишуть різні автори і журналісти. Публікації з лгбт-пропагандою здебільшого не мають конкретних ініціалів авторів, вони позначені лише назвою інтернет-видання. Водночас з оприлюднених імен авторів найактивніші в цій темі Денис Булавін, Марина Баранівська і Валерія Буняк. В загальному оприлюднено вже під півтори сотні публікацій по темі. Декілька найкрасномовніших заголовків: «Як ЛГБТ-активісти протистоять вторгненню Росії в Україну», «Журналісти стали першими союзниками ЛГБТКІ+ в Україні». Як медіа можуть допомогти в боротьбі проти насильства», «Десять міфів про ЛГБТ+, поширених в українських медіа та суспільстві», «КиївПрайд» шукає нового директора», «30 січня-2 лютого – тренінг для журналістів з питань висвітлення прав ЛГБТ+» та «Підтримка місяця прайду: Новий канал транслюватиме контент, присвячений рівності та протидії стереотипам щодо ЛГБТІК+ спільноти».

Враховуючи вище зазначене, бачимо, що замість дотримання журналістських стандартів і цінностей, замість об’єктивного і рівного висвітлення двох позицій, медіаресурс робить все навпаки, таким чином суперечить базовим стандартам журналістики, які багато років до того проповідував.

Замість реалізації свого первинного призначення слідкувати за стандартами медіапрофесії, «Детектор медіа» трансформувався на пропагандиста ліво-радикальних соціалістично-маркситських ідей. А тому бажаємо «Детектору медіа» абсолютно заслуженої перемоги у цьогорічній премії KyivPride Awards. Щоправда, слід подумати над зміною власної назви, щоб більше і краще відповідати своїй новій місії. Пропонуємо таку – «Детектор порушення прав гомосексуалістів і лесбійок в Україні».