«Праведник» – це короткометражний художній фільм у жанрі психологічна драма, трилер. Стрічка виграла 21 міжнародний кінофестиваль у Туреччині, Канаді, Індії, Франції, Бразилії, Італії, Великобританії, США та Україні. А також у Канах Cannes Film Awards та у Лос-Анджелесі Student Los Angeles Film Awards (SLAFA). Режисер і головний творець стрічки – Максим Тузов, також член Асоціації “Новомедіа”.

Дивіться стрічку на платформах MEGOGO та Kyivstar.

У 2022 році за «Праведник» режисер отримав премію Київського міського голови Віталія Кличка «за творчі досягнення». До створення також долучились відомі актори, які зіграли у фільмі головні ролі – Олександр Печериця, Сергій Калантай, Олег Замятін та Олег Примогенов.

Максим Тузов розповідає офісу «Новомедіа», що стрічка є його дипломним проєктом. Ще з першого курсу він знав, що його робота буде побудована на основі книги Йова (Біблія). «Всі питання які піднімаються у книзі Йова, апеляції до божественної справедливості – йдуть підтекстом вдовж усього фільму. – Також додав, – Основний посил фільму полягає в тому, що людина сама зі злом впоратись не зможе. Завжди у подібну боротьбу на сторону правди вступає Бог», – підкреслює режисер.

У фільмі розкривається психологічна дилема: відступити і вберегти те, що любиш, або боротись за правду і втратити все. Головний герой (якого втілив народний артист України та ветеран російсько-української війни Олександр Печериця) – справедливий суддя Подільського районного суду міста Києва, котрий має винести чесний вирок по справі вбивці-педофіла, за що і стикається з жахливими наслідками. І навіть попри це – у стрічці виступає світло, адже як зауважив режисер, темрява без світла не може бути у нашій дійсності. «Фільм є настільки трагічним для того, щоб показати сумну, але все ж перемогу в кінці, адже в нашому світі не може бути наївної перемоги над злом без наслідків для нас самих», – говорить Максим Тузов.

Режисер фільму “Праведник” – Максим Тузов.

Наразі, режисер має бачення і намір екранізувати ще кілька біблійних історій, в такому ж стилі як «Праведник». Це буде сучасна кримінально-трагедійна історія про Каїна та Авеля «Вигнанець», де буде зосереджена увага на Адамі; і соціально-психологічна драма про ветерана-каліку «Делароса», що ґрунтується на трьох днях життя Петра після розп’яття Христа.

Паралельно із цим Максим Тузов спільно з виконавчим продюсером Олександром Приходько сформували проєкт «Очима віри», генеральним продюсером якого є Ігор Богомаз. Максим Тузов розповідає, що його ідея полягає у поєднанні кінематографу та Євангелія Ісуса Христа. Наразі проєкт зосереджений на документальних стрічках «Євангеліє після 24.02» та «Харків. Червень. 2022», які от-от мають вийти.

«Очима віри» – це реальні історії про християн, що переживають біль, борються зі страхом, смутком та розпачом, і питанням (війна трапилась, а що відбулось зі мною? Де я? Де Бог?). Ми хочемо показати віру у вчинках, висвітлити живі емоції і переживання людей, а також зміну переконань і ставлення до світу, до Бога. Головна задача – розкрити через життя героя Христа і донести глядачеві осмислену віру, якою живе герой документального фільму. В межах проєкту планується зйомка серії документальних фільмів про пасторів, капеланів, волонтерів, медиків, які в умовах війни являють дію Божої Благодаті», – зазначає режисер.

Максим Тузов робить досить впевнені кроки до освоєння цієї рідкісної в світовому кінематографі теми з біблійними ремінісценціями. Впевнені, тому що підкріплені вірою дебютанта.

Серед його робіт також є спільні проєкти з Олегом Коханом (SotaCinemaGroup): документальний фільм про Олександра Печерицю «Позивний «Артист»; Новела, що увійшла у склад кіноальманаху «Війна очима тварин», а саме «Кролик, Або, Туди і Звідти». Також «Допельгангер» – драматичний фільм-портрет про відомого українського актора Олексія Богдановича.