27 і 28 січня в культурній столиці Росії в місті Санкт-Петербурзі в церкві «Миссия Благая Весть» в малому залі пройшов інтенсивний навчальний курс по створенню і роботі інформаційного відділу церкви. Його провели представники Асоціації християн-журналістів «Новомедіа» – Руслан Кухарчук, Зоя Нікітюк та Денис Семенюк.

 

В рамках цих двох днів близько 80 осіб – лідери церков, місій та християнських організацій різних конфесій, а також журналісти, редактори, технічні працівники телебачення, газет і журналів – змогли отримати потужний потік знань в галузі зовнішньої і внутрішньої комунікації.

Були розглянуті такі теми, як «Імідж і репутація. PR для церков і релігійних організацій», «Інформаційний відділ церкви: як створити і що робити», «Просування організації та події в соціальних мережах», «Як писати хороші тексти: новини, статті, свідчення», «Громадянська журналістика: використання LiveJournal, Twitter, YouTube», «Соціальні мережі, просування і дизайн: тренди-2011, прогноз-2012» та інші.

Важливою складовою навчання стали практичні майстер-класи з редагування прес-релізів та прес-анонсів, а також майстер-клас на тему «Як брати і давати інтерв’ю».

Тетяна Борисівна Ібрішім, пастор і керівник адміністративного відділу церкви «Миссия Благая Весть» відзначила: «Цей семінар пройшов дуже вчасно для нашої церкви. По-перше, ми зараз тільки почали міркувати, як нам вибудовувати зовнішні зв’язки з громадськістю та ЗМІ. А спікери, які приїхали з України, які мають досвід і професіоналізм, – це подарунок Божий і велика допомога для нас!».

Протягом двох днів представники різних ЗМІ та організацій мали можливість не тільки навчатися, але й спілкуватися в коротких перервах за чашкою чаю або кави, ділитися новими методами просування Благої звістки Ісуса Христа в інформаційних потоках, використовуючи сучасні технології та ресурси. Працівники різних ЗМІ і служінь, які знали один про одного тільки з чуток, змогли побачити один одного і познайомитися ближче.

«Ми регулярно проводимо силами «Новомедіа» такі навчання в різних регіонах містах і країнах, – розповідає Руслан Кухарчук президент Асоціації християн-журналістів «Новомедіа». – Головне наше завдання – мотивувати, показати планку, що є добре, і дати внутрішній стимул, а інше вже залежить від тих, хто слухав: чи зможуть вони дисциплінувати себе і свою команду, і втілити отримане на практиці. В цілому враження хороші, і дай Боже, щоб це мало результат в служінні та роботі. Нами керує мотив поширювати Благу звістку на землі, а без засобів масової інформації це зробити неможливо».

Відгуки учасників:

«Найкорисніше, що ми почали спілкуватися з однодумцями з інших країн. Людьми, які рухаються в журналістиці, які покликані до цього, наш кругозір стає ширшим. Для нас безцінний досвід наших українських колег, і він нам багато в чому допоможе», – поділилася Олена Рижова, прес-служба церкви «Блага звістка».

«Мені сподобалися теми про роботу в Інтернеті. У наш час абсолютно кожна людина має можливість висловитися і бути почутим, побаченим мільйонами людей. Сьогодні не потрібен величезний капітал і “мегапрофессіоналізм”, сьогодні достатньо мати трохи креативу і бажання, щоб тебе почули і побачили, ну і, звичайно, підключення до Інтернету», – підсумував Денис Кондратьєв, продюсер телеканалу ОТВ, директор медіа-студії «Відповідь».

  «Цей навчальний курс чудовий тим, що ми отримали розуміння сучасного світу, який рухається в сторіччі інформації, і нам потрібно не відставати, а навпаки, намагатися рухатися в ногу з сучасними технологіями, використовуючи їх для проповіді Євангелія. Важливі теми було піднято з розвитку відносин зі світськими засобами масової інформації, а також розширено розуміння, як діяти в цьому напрямку», – прокоментував Михайло Баранов, пастор церкви «Жемчужина Христа», керівник Північно-західного об’єднання християн віри Євангельської.

 

Олена Рижова, член Асоціації «Новомедіа»

 Зоя Нікітюк

 Руслан Кухарчук

Слухачі курсу

piter-0208

piter-0170

piter-0254