15 вересня у Києві на семінарі «Безпека дітей в Інтернеті» багаторічним досвідом ділився координатор програми Microsoft “Школи – новатори” Артур Кочарян.

Це був практичний тренінг, що проходив у інтерактивному режимі.  Серед слухачів:  батьки, вчителі загальноосвітніх та недільних шкіл, медійники.

Разом зі спікером учасники знайшли відповіді на запитання: як правильно розповісти дитині про небезпеку, що існує  в Інтернеті? Якими методами можуть користуватися батьки або вчителі для захисту дітей від негативного впливу комп’ютера?

Зустріч проходила у форматі гри. Це дозволило учасникам побачити, як в доступній та зрозумілій формі пояснити дитині, «що таке добре і що таке погано», не стаючи при цьому докучливим вихователем. Ігри допомогли учасникам зрозуміти – як саме захистити дитину в мережі. «Для цього необхідно говорити його мовою, мати бажання та ресурси», – резюмував спікер.

Гість розповів про те, як діти стають жертвами спілкування з незнайомцями в соціальних мережах, навіть не підозрюючи, хто насправді спілкується з ними по той бік монітора. Артур Кочарян навів статистику, за якою тільки 9% підлітків в Інтернеті навчаються, решта, як правило, спілкуються в соціальних мережах, дивляться фільми та грають.

11 

На думку спікера, заборона дитині користуватися Інтернетом не вирішує проблему небезпеки. Які ж підходи варто застосовувати, щоб вплинути на дитину та разом з тим не втратити її довіру? Тут спікер навів деякі правила та рекомендації:

 1. Розмістіть монітор так, щоб всі члени родини могли знати, на що дивиться дитина, сидячи за комп’ютером. 

 2. Використовувйте будильник для обмеження часу, проведеного підлітком в Інтернеті.

 3.Користуйтеся технічними засобами захисту в Інтернеті. Серед них – програми «ВеNeSafe Free Search ToolBar», «Arm Adult Filter» (вони є у вільному доступі в Інтернеті).

 4. Не слід афішувати в соціальних мережах контактну або конфіденційну інформацію про себе, батьків, а також необхідно бути обережним з фотографіями.

 5. Завжди пам’ятайте про те, що в соціальних мережах та чатах з користувачем може спілкуватися як мінімум робот, як максимум шахрай, що видає себе за однолітка.

Організатором семінару виступила Асоціація “Новомедіа”.

«Новомедіа» приділяє велику увагу питанню негативного впливу ЗМІ на дітей, а також їхній безпеці в Інтернеті», – зазначив  президент Асоціації Руслан Кухарчук.

Наприкінці зустрічі учасники та організатори подякували спікеру за динамічний та захоплюючий семінар. Усі бажаючі ставили запитання та отримали додаткові матеріали. Далі спілкування продовжилось у неформальній атмосфері. 

Нагадаємо, що Артур Кочарян виступав на конференції дитячих ЗМІ «МедіаЛенд» у травні 2012 року, а наразі є одним із спікерів Міжнародного Форуму «Новомедіа», що відбудеться 2-4 листопада 2012 року у київському Будинку кіно.

2

3

8

9

4

10

5

Пресс-центр “Новомедіа”