Якщо ви вмієте цікаво писати та бажаєте надалі  повязати свою діяльність з журналістикою – школа “Новий журналіст” від “Новомедіа” навчить вас основам цієї професії. Нещодавно вже вдруге школа випустила студентів, надавши їм необхідні теоретичні та практичниі знання. Подяки від учнів, розвиток і реалізаціїя їх журналістських здібностей – ось результати курсу.  

Про складнощі професії, радощі навчання та особливості  “Нового журналіста” розповіла координатор та викладач школи Любов Гасанова –  головний редактор газети «Народна рада».

 

Чому Ви розпочали викладацьку діяльність у школі «Новий журналіст»?

Якщо говорити особисто про мене, то на моє рішення вплинуло декілька факторів. Основний з них – це дефіцит практично корисної інформації. Я пам’ятаю, як сама набивала гулі і вчилася на своєму досвіді. На жаль, в наших вузах студентів навчають теорії, яка часто дуже і дуже далека від реальності. Знову ж таки тому, що деякі з викладачів ніколи не працювали в редакціях і не випускали жодного номера газети, журналa та інше. Про це знаю не з чуток. Сама витратила на придбання академічних знань багато років і лише 10-15% з того, що дізналася в університеті можна якось застосувати на практиці. На жаль.

Відповідно, зараз враховуючи вже набутий мною досвід (близько 15 років) роботи в ЗМІ, хочеться ним ділитися з тими, хто бажає бути журналістом чи прагне вдосконалити свою майстерність. Повинна сказати, що це дуже приємний процес.

 Ви куратор вже другого випуску школи, чи можете розповісти про відмінності методів навчання в цій школі від інших, що вже існують в Україні?

Методика навчання аналогічна. Ми даємо базові знання, які необхідні в практичній роботі і додатково – домашні завдання. Їх виконання надає можливість одразу застосувати отримані на лекції знання. Саме на такий підхід робимо упор. Професія журналіста не така веселкова і безтурботна. Звичайно вона дуже цікава та відкриває безліч різних можливостей. Але це перш за все, праця! Наполеглива, систематична, без творчих депресій та капризів. Тут пахати треба. І саме це ми хочемо показати нашим студентам. Що без праці результату не буде.

Хоча справедливості заради, треба сказати, що цю (іноді титанічну) працю компенсують відгуки читачів, їх вдячність. Та й взагалі, журналісти здатні впливати на світ – і це приголомшлива можливість для людей глибоких, розумних, душевних, духовних.

Які Ви помітили недоліки в процесі навчання?

Хотілося би більше знань передати, але часові рамки нас обмежують. Сподіваємося, що наші студенти будуть і далі продовжувати освіту, вчитися, набувати досвіду.

 У чому на вашу думку, виявилися позитивні моменти?

Позитивні – це самі студенти. Їх палаючі очі, спраглі знань. Робота над домашніми завданнями та практикуми на лекціях. 

Чи вчитеся Ви самі, викладаючи в школі «Новий Журналіст»?

Безумовно так!

Хоча не впевнена, чи правильно це назвати навчанням. Студентів відрізняє від уже працюючих журналістів – жага знань, блиск в очах, живий розум, який працює поза стереотипами. Спілкування з такими гарячими студентами стимулює ворушити і своїм мозком та не думати стереотипно. 

Плануєте збільшити чисельність викладацького складу та вдосконалити програму навчання?

Звичайно, плануємо залучати нові обличчя, нових викладачів, які з радістю поділяться своїми знаннями. У програмі не виключено, що щось ми змінимо. Для прийняття такого рішення, потрібно підвести підсумки другої школи.

Наскільки важлива, на Вашу думку, ця школа?

В даному випадку, мені здається це питання призначене більше для студентів. Про важливість такої школи.

Наші основні переваги: практика, практика, практика. Спікери – все практики з багаторічним досвідом, студентам даємо завдання, а це хороша можливість працювати з текстами і на практиці набувати досвід і відшліфовувати майстерність.

 Школа заснована Асоціацією «Новомедіа», а як відомо «Новомедіа» це християнське об’єднання. Чи готує випускників програма до правильного висвітлення християнських цінностей в ЗМІ?

Ми не вчимо студентів висвітлювати безпосередньо християнські цінності. В цьому немає як такого сенсу. Чому? Тому що віруючі люди знають, що вони хочуть сказати іншим, про що розповісти. Проблема в тому, що багато християн не зовсім розуміють, як саме це зробити, використовуючи при цьому такий приголомшливий інструмент як ЗМІ. Ми даємо основні знання, допомагаємо набути навичок, які  саме допоможуть правильно, гарно, якісно передавати те, що для віруючих людей є цінним і те, чим вони хочуть поділитися з оточуючими. Сам курс навчання побудований виключно на основних базових знаннях, які потрібні при роботі в будь-яких засобах масової інформації (незалежно від ідеології видання, його концепції і т.д.). Тобто, ми навчаємо наших студентів користуватися приголомшливим інструментом і сподіваємося, що їх статті будуть якісними та корисними для людей.

На Вашу думку чи важливо висвітлювати християнські цінності в засобах масової інформації і чому?

Це важливо хоча б заради того, щоб у читачів була альтернатива і можливість обирати, що читати. На жаль, сьогодні на українському ринку преси та веб-видань досить багато неякісної інформації. Людей годують стереотипами, багатьом журналістам просто не хочеться морочитися за відносно невисоку зарплату. Тому “маємо те, що маємо”. Християнські цінності дають можливість людям подивитися на життя з іншого боку, мотивують до того, щоб аналізувати стереотипи суспільства. Поворушити мізками, подумати і побачити, що все в житті може бути по-іншому.

 

Максим Биков, випускник школи «Новий журналіст».