Громадськість та журналісти вимагають від парламенту ухвалити 13 січня закон «Про доступ до публічної інформації».

З відповідною заявою виступив журналістський рух “Стоп Цензурі!” та громадські організації, які входять до ініціативи “Новий Громадянин”.

Про це ГолосUA повідомили прес-служби організацій.

«Ми закликаємо опозиційні фракції – БЮТ та НУНС – прийти до парламенту та віддати свої голоси за закон, а також провладні фракції – Партії Регіонів, Блоку Литвина та КПУ – підтвердити свої декларації про підтримку документу позитивним голосуванням», – йдеться у заяві.

В тексті також нагадується про обіцянку, дану депутатами і Президентом ухвалити відповідний закон ще наприкінці 2010 року.

Нагадаємо, що 13 січня 2011 року у Верховній Раді України знову заплановано розгляд законопроекту «Про доступ до публічної інформації», який може стати ефективним інструментом боротьби з корупцією та контролю влади. Як відомо, закони про доступ до інформації існують у 70 країнах світу. Серед пострадянських країн відповідні закони не ухвалені лише в Україні та Білорусі. Прийняття закону про доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.

Як повідомляв раніше ГолосUA, Українські громадські організації та журналісти протягом минулого року активно боролися за прийняття цього закону, не лише інформуючи суспільство про його важливість, а й безпосередньо неодноразово звертаючись до Президента України, Голови Верховної Ради України та депутатів з вимогою ухвалити закон про доступ до публічної інформації. Представники 150 громадських організацій підтримали заяву журналістського руху «Стоп цензурі!», однією з вимог якої є ухвалення закону про доступ до інформації.

www.golosua.com