«Іван Чиж незаконно обіймає посаду голови Держкомтелерадіо”, – про це заявив Тарас Шевченко, директор Інституту медіаправа, під час прес-конференції “Про незаконність перебування Івана Чижа на посаді голови Держкомтелерадио”, що відбулася в прес-клубі УНІАН, передає сайт www.mneniy.net. Причиною цієї заяви стало те, що колишній Президент України Леонід Кучма у свій час порушив Конституцію України і призначив Чижа на цю посаду без згоди Верховної Ради. Івана Чижа можна звільнити і без згоди ВР, – вважає народний депутат Володимир Цибулько.

Юридично це буде виглядати як скасування закону від 2003 року про його призначення на цю посаду. Але, щоб не було судових позовів, краще погодити це питання з Верховною Радою, – додав він. На думку Цибулько, Чиж зараз шукає підтримки у спікера ВР.

Якщо незабаром Івана Чижа не звільнять, то Інститут медіаправа буде оскаржувати його перебування на посаді за допомогою кодексу адміністративного судочинства.

Крім того, Тарас Шевченко вважає, що Держкомтелерадіо займається не своїми функціями, а тому його потрібно скасувати.

“Держкомтелерадіо займається пресою, мовною політикою, мораллю і трошки – телебаченням. А Нацрада – телебаченням, ліцензуванням і контролем. По суті, Держкомтелерадіо має займатися телебаченням і радіо, а не пресою і мораллю. Адже не може Міноборони займатися сільським господарством”, – сказав Тарас Шевченко.

Така плутанина виникла через те, що раніше був Комітет інформаційної політики, а потім його функції передали Держкомтелерадіо. Тепер же це привело до того, що функції Держкомтелерадіо і Нацради в чомусь дублюються.

Отже, Тарас Шевченко сумнівається в необхідності функціонування Держкомтелерадіо. Єдиною причиною існування цього органу, є лише те, що він був прописаний у Конституції – сказав пан Шевченко.

Держкомтелерадіо контролює лише 3 відсотки від загальної кількості телерадіокомпаній, – додав Володимир Цыбулько.

“Утримувати Держкомтелерадіо – дорого. Це дорога іграшка для держави”, – сказав він.

Нагадаємо, що Президент Ющенко вже робив подання до парламенту з проханням звільнити Івана Чижа, однак ця пропозиція не знайшла достатньої кількості голосів у депутатів. ІМІ