23 березня 2013 року в рамках школи «Новий журналіст» відбувся семінар Олександра Суботіна, юриста та адвоката юридичної компанії «Тарасов та партнери». Про інтелектуальну власність та авторське право, як треба писати, щоб не порушувати закон, та про багато іншого розповів студентам спеціальний гість зустрічі.

За словами Олександра, авторське право – об᾽єкт інтелектуальної власності, створений за участю творчості суб᾽єкта. Існує особисте немайнове право (його неможливо  продати, ім᾽я автора невід᾽ємне від твору); та немайнове право (право використовувати, передавати у користування іншим або забороняти використовувати). Авторське право залишається набуттям сім᾽ї автора ще протягом 70 років після його смерті та може переходити у спадок.  

Також Олександр Суботін порекомендував майбутнім журналістам перед підписанням контракту з медіа-холдингом уважно вивчити документ та зрозуміти його, або ж звернутись по допомогу до спеціаліста.

Далі спікер зустрічі розповів про збір та розповсюдження інформації. Тут йшлося, в тому числі, і про плагіат. За нього можна добряче відовісти – штрафом до 50 млн.грн. Посилаючись на закони України, юрист Суботін зауважив декілька випадків, коли матеріал  можливо використовувати без дозволу автора. Серед них: використання цитат у критичних, полемічних, інформаційних, а також наукових цілях; з метою висвітлення подій, з інформаційною метою для доповідей тощо.

Разом з тим, гість школи «Новий журналіст» порадив, як писати та знімати так, аби не відповідати за це: «Пишіть з використанням оцінних категорій, наприклад, «я думаю…», «мені здається…», «можливо…».  

Крім цього, Суботін розповів про метод захисту в інформаційному просторі. Це спростування інформації. Для цього, за словами спікера, інформація має бути неправдивою, такою, що принижує честь і гідність людини, а також розповсюдженою без дозволу.  «Засоби масової інформації повинні довести, що інформація достовірна, перевірена, та надати джерело інформації із записом диктофона, відео або фото» , – акцентував Олександр.  

Насамкінець зустрічі гість розповів про різницю між інтерв᾽ю та публічним виступом з юридичної точки зору. А також підкреслив, що фото- та відеозйомка фізичної особи можлива лише з її дозволу. Виключенням є зйомка у публічному місці.

Під час семінару студенти ставили багато запитань спікеру, а також дізналися, які нормативні акти необхідно знати кожному журналісту для своєї правомірної діяльності.

Нагадаємо, школа «Новий журналіст» вже втретє проходить на базі Асоціації «Новомедіа».

 

Наталія Шевченко, студентка Третьої школи «Новий журналіст» та прес-центр Асоціації «Новомедіа».