Кабінет Міністрів доручив Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем і захисту інформації Служби безпеки України створити у 2 кварталі 2006 року реєстр державних інформаційних ресурсів, передають мережеві ЗМІ. Згідно з ухвалою Кабміну, Департамент повинен створити реєстр інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем органів державної влади, а також підприємств, установ і організацій, які належать до сфери їх управління.

Департамент також повинен забезпечити функціонування реєстру.

Окрім цього, Кабмін доручив міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям з 1 липня 2006 надавати дані в реєстр.

Кабмін також затвердив положення про реєстр, яке передбачає порядок його створення і функціонування.

Реєстр створюється для впровадження єдиної системи обліку відомостей про інформаційну систему органів виконавчої влади і підприємств, які належать до сфери його управління.

Нагадаємо, у травні цього року Міністерство транспорту і зв’язку виступило з ініціативою створення Національного реєстру електронних інформаційних ресурсів України, що викликало хвилю обурення серед представників Інтернет-видань України. Відповідно до документа, «з метою забезпечення Концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів <…> був затверджений Порядок проведення реєстрації електронних інформаційних ресурсів», який передбачав низку досить жорстких умов для учасників реєстру і обов’язкову реєстрацію державних Інтернет-ресурсів.

Пізніше, «5 канал» із посиланням на джерело в міністерстві транспорту й зв’язку повідомляв, що у 2005 році проводити реєстрацію Інтернет-ресурсів не будуть.

За словами джерела, у цей час немає коштів на устаткування, необхідного для реєстрації. Мінтрасзв`язку дотепер веде переговори з Інтернет-провайдерами для точного визначення терміна «Інтернет-ресурс».

Тоді багато експертів зазначало, що намір провести реєстрацію Інтернет-ресурсів є загрозою демократії й свободі слова в Україні. ІМІ