У Києві в комплексі Inveria 12 листопада пройшла церемонія нагородження журналістів та редакцій Novomedia Awards. Вісім лауреатів отримали свої заслужені нагороди за компетентне висвітлення християнських та сімейних цінностей. Підтримати переможців приїжджали цілими редакціями. Сама церемонія цього року була за попередньою реєстрацією та пройшла у банкетному форматі із частуванням та розважальною програмою. Акробатичні виступи жіночого дуету та чоловічий тенор створили атмосферу вечора. Традиційно, церемонія Novomedia Awards стала заключним акордом дводенного Новомедіа Форуму.

Фото з церемонії ТУТ. 

Щороку Асоціація «Новомедіа» проводить моніторинг засобів масової інформації на предмет компетентного висвітлення вічних цінностей: питань віри, релігії, сімейних тем. Цього року моніторингова комісія відзначила вісім кращих робіт, яких і представили на церемонії Novomedia Awards. Переможці отримали статуетку, диплом та подарунок від організаторів. А вручали нагороди відомі журналісти, учені, священнослужителі, громадські діячі.

Першого лауреата церемонії нагороджував президент Асоціації журналістів «Новомедіа» – Руслан Кухарчук. Він вручив 4 каналу та Юлії Ковтун (псевдонім – Знимка) статуетку за створення телевізійного сюжету «Воїни духу: військові капелани – наставники українських захисників». За актуалізацію і висвітлення місії християнських священнослужителів на фронті.

Ліга.net та Валерію Кондратову нагородили за підготовку і публікацію матеріалу «Сповідь Епіфанія. Справжня історія становлення ПЦУ». За піднесення ролі Церкви в історії країни і житті народу. За всебічне розкриття постаті митрополита Київського і всієї України. Із привітанням звернувся до Валерії директор Одеської студії Радіо М – Віталій Царюк.

Редакція із Дубного (Рівненська обл) також позмагалося в званні промоутера вічних цінностей. Адже редакцію АІ «Теза» відзначили у номінації за систематичне висвітлення тем та подій, в яких підносяться християнські та сімейні цінності. За плекання моральних орієнтирів у своєму ефірі. Нагороду вручила Олена Львова, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАНУ.

Ще одним номінантом став Владислав Головін – творець журналістського проекту Father`s Club. Свою нагороду він отримав за піднесення цінності родини та ролі батька в житті дитини. За мотивацію батькам бути взірцями для своїх дітей. Владислав у своїй промові розповів, що його спонукало професійно допомагати чоловікам бути хорошими батьками. Зокрема, одного разу він почув слова: «Я не можу молитися до Бога як до свого батька, бо краще би я такого батька і не знав!» Нагороду вручила Ольга Дацька, координатор церемонії Novomedia Awards.

Не проминули організатори і масштабний проект DetectorUA та Сакена Аймурзаєва. Сакен отримав нагороду за створення відео-проекту DetectorUA, місія якого – новий і сучасний погляд на релігію. За плекання поваги до християнської віри і розкриття постатей духовних лідерів України.

За створення фільму «Таємниці великих українців: Андрей Шептицький»; за висвітлення християнської ролі митрополита в формуванні української ідентичності та державності нагородили 1+1 і проект «Україна. Повернення своєї історії». Представником від команди був шеф-редактор проекту та сценарист Руслан Шаріпов. Передусім, він сказав, що за цим фільмом стоїть робота великої команди та багатьох осіб. І додав: «Для мене було великим одкровенням, що в історії церкви є такі постаті, як Андрей Шептицький, митрополит Іларіон, Іван Огієнко.  Я соромлюся, що дізнався про них тільки два роки тому, коли ми починали цей проект. Дякую організаторам, що ви привертаєте увагу до таких тем. І мені дуже шкода, що в ХХ столітті антирелігійні ідеї проникли в українську державу. Погано, що історія церкви не вивчається в університетах. Сподіваюся, увага до історії Церкви і такі церемонії сприятимуть тому, що ми відкриємо великий культурний пласт, який там лежить. І ми ще будемо багато чого відкривати». Із вітальним словом до нього звернувся Роман Лаба, католицький священик, доктор біблійного богослов’я – він же і вручив нагороду.

За плекання природних сімейних цінностей і підтримку інституту сім’ї, материнства, батьківства і дитинства нагороду отримав телеканал Odesa. LIVЕ. Зокрема, йдеться про створення та випуск програми «День родини: роль сім’ї в сучасному світі». Нагороду отримала Катерина Банкова, ведуча програми. Також підтримувала Катерину керівниця інформаційного мовлення телеканалу ODESA.LIVE – Ольга Баклаженко. Нагороду вручила Наталія Простун, сімейний психолог/психотерапевт; засновник дитячого психологічного клубу «Я та інші».

Восьмим лауреатом став 12 канал та журналістка і телеведуча Марія Вавринюк. Заслужену нагороду ЗМІ отримало за  систематичне висвітлення християнських цінностей та плекання поваги до Святого Письма у циклі програм «Духовна абетка». За розвиток діалогу між священнослужителями різних конфесій і громадою, створення серії інтерв’ю з духовними лідерами міста.

Марія сказала, що ця програма «Духовна абетка» є найбільш рейтинговою серед інших передач каналу. І навіть в онлайн-форматі глядачі пишуть свої запитання священникам, телефонують у студію та прагнуть діалогу із духовенством. Питань та дзвінків стільки багато, що за годину ефіру програми часто не встигають охопити усі запитання. Нагороду Марії та 12 каналу вручав Руслан Кухарчук. До речі, рік тому, нагороду за трансляцію недільних богослужінь отримав телеканал UA:Перший. Представники редакції також відзначили, що це були найрейтинговіші програми серед інших. А, відповідно, суспільний запит та потреба в таких програмах очевидна.

Творчу атмосферу вечора забезпечила Київська муніципальна академія естрадного та циркового мистецтв. Дует дівчат виконував складні акробатичні трюки, які викликали у глядачів захоплення. Музика вечора була від В’ячеслава Пронькіна. А ведучим став Святослав Тромса. Режисером та адміністратором шоу-програми виступили відповідно Вікторія Дубова та Олеся Єфанова.

Фото з церемонії ТУТ. 

Фотограф – Олександр Плотніков