17 жовтня відбулася чергова зустріч профеcійного клубу Асоціації «Новомедіа». Багаторічним досвідом роботи у сфері християнської та світської журналістики ділилась з учасниками редактор, історик, педагог та директор інформаційного агентства AlfaPRESS Олена Мокренчук.

«Синергетика* в журналістиці або Один у полі не воїн» – такою була тема розмови.

Олена розповіла про важливість для журналістів діяти спільними зусиллями, єднатися, працювати в команді, підтримувати одне одного у ЗМІ; і про те, яким чином це робити. Крім того, йшлося про проблеми сучасного інформаційного простору.

Порівнюючи інформаційну царину з полем, де вирощують сільськогосподарські культури, Олена визначила основні напрямки роботи журналіста. Йому необхідно «обробляти ґрунт», – тобто шукати змістовні теми та події і писати про них. А в той самий час колегам радила «поливати посіяне», – коментуючи та пишучи на супутні теми, та «підживлювати» історіями з життя та свідоцтвами людей.

Що ж робити з відвертою брехнею у пресі? Як боротись з засиллям неправдивої їнформації та викривленням фактів? Директор AlfaPRESS порадила «додавати побільше чистої води у каламутну»: писати відкриті, щирі репортажі, описуючи проблему ширше, говорячи, насамперед, про її причини; а також відокремлювати людину від самої проблеми. Крім зазначених методів «збереження врожаю» спільними зусиллями, Олена говорила про те, як вкрай важливо налагоджувати зв’язки та постійно спілкуватись з людьми.

Під час зустрічі гостя запропонувала журналістам визначитися з власною приналежністю: бути «чистим каналом» або ж «застояним водосховищем».
Насамкінець Олена Мокренчук відповіла на запитання та порадила для читання матеріали цікавих авторів.

*(Синергетика від грец. synergetikos — спільний, погоджений, сумісно діючий. Синергетика — це науковий напрямок, що вивчає зв’язки між елементами структури.)

Анна Остапець, Асоціація “Новомедіа”