Школа Інтернет-журналістики (ШІЖ) громадської організації «Свобода слова» у партнерстві із Українською академією друкарства оголошує новий набір слухачів у Львові.

Заплановано, що у межах Школи пройде понад 20 тренінгів, під час яких учасники ШІЖ дізнаються про особливості написання новин, аналітичних статей для вебу, навчаться працювати із мультимедіа – створювати відео, фото, аудіоподкасти. Основний акцент буде зроблено на особливостях журналістики в Інтернеті та її відмінностях від традиційних медіа. Усі теоретичні навики слухачі спробують на практиці – у спеціально створеному для навчання Інтернет-ресурсі Vlaskor.net.

Нагадаємо, нещодавно учасники першого набору Школи Інтернет-журналістики отримали сертифікати про завершення навчання. Слухачами школи було близько 30 студентів різних спеціальностей (журналістика, редагування, політологія, економіка, туризм) Львівського національного університету імені Івана Франка та Української академії друкарства. Випускники Школи зараз працюють у різних ЗМІ: сайт «Телеканалу новин 24», «Наш репортер» ТРК «Люкс», телеканал ЗІК, Інтернет-виданні Vlaskor.net, журналі «Шпаргалка життя», стажуються у прес-службах.

Перша Школа Інтернет-журналістики, започаткована у лютому 2010 року з ініціативи ГО «Свобода слова» спільно з Українською академією друкарства за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, тривала упродовж дванадцяти місяців. За цей час відбулося 32 тренінги. Проводили їх досвідчені журналісти, тренери і фахівці з новітніх медіа, зокрема з МГО «Інтерньюз Україна», УНІАН, «Економічної правди», журналу «Власть денег», ZAXID.NET, телеканалу ICTV, компанії ELEKS. Окрім цього, тренінги читали викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка та Української академії друкарства. Гостями Школи були відомі журналісти, зокрема Віталій Портніков, Вахтанг Кіпіані.

Упродовж навчання слухачам Школи було організовано три виїзди в Польщу – з метою навчання; у якості офіційних спостерігачів на польських місцевих виборах; для участі у спільній українсько-польській майстерні для журналістів-початківців.

Також у межах Школи було проведено експеримент – створено журнали ««Інший Крим» та «Інший Львів». Журнали створювали спільно кримчани та львів’яни, в основу лягли стереотипи про ці два регіони, які у матеріалах журналу або спростовуються, або підтверджуються. Обидва журнали створювалися упродовж 24 годин.

Школа Інтернет-журналістики розрахована, у першу чергу, на студентів різних спеціальностей 3-5 курсів. Також до відбору для участі у проекті запрошуються журналісти-початківці. Для участі у Школі слід до 24 травня 2011 року заповнити Анкету учасника (https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGxWamRMZFF4b1d0MW9VRG8zbXNLcVE6MA). Відібраних учасників буде повідомлено по телефону (можлива попередня співбесіда).

Джерела: ГО “Свобода слова”