Прописна істина: хто володіє інформацією – той володіє світом. А в період кримської кризи та активної інформаційної війни між Україною і Росією, це як ніколи актуально. Журналісти «Новомедіа» на правах четвертої влади вирішили обговорити, як цією зброєю правильно користуватися. Про те, як виявити фейкові новини, не піддаватися на провокації і перемогти в інформаційній війні розповідала 17 березня творець проекту «за чистий ефір» Марго Гонтар.

На початку робочого тижня учасники профі – клубу Novomedia зустрілися з Марго Гонтар, незалежним журналістом та організатором українського веб–сайту Stopfake. Для довідки: Stopfake – це не Інтернет – група з продажу брендових речей і справжніх Лабутенів. Це сайт перевірки фактів, створений для спростування чуток, міфів і дезінформації про Україну. Спільнота дуже молода, у всіх сенсах цього слова.

По-перше, тому що складається переважно зі студентів Могилянської школи і журналістів Digital Future of Journalism. А по-друге, тому що було створено зовсім недавно – 2 березня цього року. Але, незважаючи на свій юний вік, Stopfake став популярний в Україні і на Заході. Можна навіть сказати, появи подібної незалежної платформи багато хто чекав. Особливо зараз, коли проти нашої країни і всього народу ведеться напружена інформаційна атака. Веб – сайт став свого роду реакцією на події в Криму і на ту інформаційну політику, яку проводять федеральні телеканали Росії. Тут розміщають всі неправдиві новини, які звучать в ефірі. Таких зібралося не мало. «Розповідають про хаос в Криму і про те, що США виділяють гроші на державний переворот в Україні. Про тисячі біженців на кордоні з Росією, що євреї тікають з Києва через антисемітизм нової влади. Що військовослужбовці ВС України в Криму не отримують зарплатню. А львівські неофашисти б’ють бабусь, які несуть квіти до пам’ятника Леніна», – говорить спікер зустрічі.

Жертвами фейків стають як «бійці інформаційного фронту», так і мирні жителі, які випадково потрапили у зону бойових дій. Сьогодні суспільство недостатньо інформаційно зріле, щоб розрізняти брехню і не піддатися на провокацію. Тим часом роль інформаційних воїн не перебільшена – всі пам’ятають конфлікт між хуту і тутсі, який виріс до масштабів геноциду завдяки одному радіо і одній газеті.

За словами Марго, набагато простіше створити істерію в Інтернеті, ніж починати реальні військові дії.

Особливо цим грішать федеральні телеканали Росії, серед яких Ріа новини, Life news, UA Review, НТВ, Росія 24. Загострення брехливих свідчень сталося якраз в період боротьби Путіна за Крим. Тактика проста: замовчування фактів, цензура, помилкові висновки про події за допомогою коментарів своїх аналітиків, підміна понять, тотальна пропаганда. І це все створює, м’яко кажучи, не позитивний імідж України.

А тепер уявіть картину: звичайний російський хлопець, щиро вірить в честь і совість російського журналіста, включає телевізор. А там – пан Кисельов з черговою порцією інформації про бандерівців, які топчуть кривавим чоботом паростки слов’янської єдності і поїдають на сніданок російськомовних кримчан. Потім цілують портрет Шухевича і вигукують «Москалляку – на гілляку». І ось – вже затятий українофоб готовий! Робота спільноти StopFake якраз і полягає в тому, щоб такі стереотипи руйнувати.

«Важливо показати, що не все, про що говорять федеральні новини – це правда. Якраз навпаки. Але ж ми не можемо вриватися в ефір, поки народ дивиться Росія 24, вигукуючи: «Ти що не бачиш, що це нісенітниця??». Мало просто сказати, що новина не відповідає дійсності. Людям потрібні прямі докази – відео, факти, коментарі. Інакше вони бачать у всьому заангажованість та пропаганду», – говорить Марго.

«Російським сайтам довіряють навіть, коли вони не відкривають джерела, коли посилаються на незрозумілих очевидців, яких можна знайти за рогом. Протиставити брехливим відомостям можна тільки серйозні факти. Тому тим, хто говорить правду, – завжди складніше. Вони свідомо в програші. Але будемо сподіватися, що скоро кількість перейде в якість – і добро переможе!».

Також учасники профі – клубу обговорили ботовські твіт акаунти, на які посилаються журналісти без попередньої перевірки, як фейки використовуються для піару і як з неправдивою інформацією б’ються західні органи влади. Згадали про місцеву амазонку – журналістку Лідію Паньків та її трагічну love story про звільнення телеведучих з Russia Today, акторські таланти Януковича і Чорний піар від «грішників» та «праведників».

Насамкінець, ми дійшли висновку: інформаційні війни були, є і будуть. З цим просто потрібно активно боротися. Чистити ефір, розкривати очі глядачам на правду, нікому не довіряти і все перевіряти. І результат не змусить себе чекати. Наприклад, сайт StopFake за один тільки місяць свого існування став відомий далеко за межами нашої країни: «Ми працюємо і з українськими, і іноземними журналістами, тому що вони теж часто беруть спочатку неправильні вихідні дані. Фейки і спростування даємо на декількох мовах. А недавно Госдепаратмент США опублікував 10 неправдивих тверджень Путіна про Україну. Тепер багато хто розуміє, що не все що говорить Росія – це правда».

І наостанок Марго Гонтар побажала всім новомедійцям бути об’єктивними і неупередженими, очищати ефір і викривати неправду, побільше спати.

Дар’я Ткачук, студентка п’ятої школи «Новий журналіст».