Напередодні Дня студента у студентському клубі “Ватра” Спілка ініціативної молоді провела круглий стіл для представників студентських ЗМІ м. Києва. Участь у ньому взяли медіа-експерти, журналісти і видавці десятьох студентських ЗМІ. Бажання стати учасниками круглого столу виявляли і студенти інших міст, які дізналися про захід з інформаційних повідомлень.

Перший круглий стіл серед студентських журналістів та редакторів розпочався зі знайомства один з одним, адже на відміну від своїх старших колег журналісти-студенти до цього часу дуже рідко зустрічалися та підтримували контакти. Кожен учасник круглого столу презентував своє видання, розповідав про досягнення та проблеми. Саме на проблемах студенти зупинилися більш детально. Серед спільних проблем були виділені такі, як фінансування студентських ЗМІ, існування цензури зі сторони адміністрації ВНЗ (факультету/інституту) та, навіть, зі сторони студентських організацій, низка якість поліграфічної продукції. Підіймалися питання про доцільність і можливість продажу студентських видань, про необхідність юридичного оформлення видавничої діяльності. Окремо було розглянуто питання наповнення студентських видань, зокрема була висловлена думка, що студенти пишуть статті про те, що цікаво їм самим, а не читачам.

Підсумовуючі обговорення були визначенні можливі наступні заходи:

-проведення тренінгу з державної реєстрації ЗМІ;

-розроблення типових досліджень читацької аудиторії студентських ЗМІ для вирішення питань можливості продажу газет та наповнення газет відповідно до запитів читачів;

-проведення тренінгів для журналістів і менеджерів студентських ЗМІ і зустрічей з відомими журналістами для обміну досвідом;

-налагодження контактів зі студентськими організаціями та органами студентського самоврядування;

-проведення форуму чи конференції за участю представників студентських видань зі всієї України;

-Створення асоціації студентських ЗМІ.

На закінчення круглого столу було вирішено не відкладати заплановані справи у довгий ящик. Чергова зустріч студентських журналістів відбулася вже наступного дня. За попередньою домовленістю з міністром освіти та науки України Станіславом Ніколайовичем та Всеукраїнською студентською радою при МОН відбулася прес-конференція міністра для журналістів студентських ЗМІ. Чи не вперше журналісти факультетських та університетських видань мали змогу поставити свої запитання міністру освіти. “Телекритика”