Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) отримала диплом та статуетку Novоmedia Awards 2020 під час урочистої церемонії нагородження журналістів та редакцій за актуалізацію християнських і сімейних цінностей. Захід відбувся 6 листопада у Києві. Асоціація «Новомедіа» відзначила Суспільне за систематичну трансляцію недільних богослужінь церков різних конфесій.

Телеканали UA:ПЕРШИЙ та UA:КУЛЬТУРА, які є структурними підрозділами НСТУ, стали одними з лауреатів цьогорічної урочистої церемонії. У Дипломі зазначена мотивація нагороди: «За систематичний показ богослужінь різних християнських конфесій у недільному ефірі; за повагу до духовних потреб широкої глядацької аудиторії».
Якщо конкретизувати підставу для нагородження – це запроваджена навесні традиція щонедільних трансляцій богослужінь з церков різних християнських конфесій. Майже відразу після початку дії обмежень щодо релігійних зібрань у зв’язку із короновірусом телеканали UA:ПЕРШИЙ та UA:КУЛЬТУРА у ранковому недільному ефірі почали відповідний регулярний показ – вперше в історії українського телебачення.
Статуетку і диплом вручив президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Він зазначив: «Ми завжди звертали особливу увагу на те, як Суспільне мовлення задовольняє інтересі багатомільйонної віруючої аудиторії. І в попередні роки там не було того, що з’явилося цього 2020-го року. Кожної неділі тепер транслюються богослужіння церков різних конфесій: православних, католицьких, євангельських протестантських. Це важливе і знакове нововведення. Ми дякуємо телеканалам UA:ПЕРШИЙ та UA:КУЛЬТУРА за впровадження нової ефірної традицію!».
UA:СУСПІЛЬНЕ на церемонії представляв виконавчий продюсер каналу UA:КУЛЬТУРА Лук’ян Галкін. Під час свого виступу на церемонії Лук’ян підкреслив: «Суспільне мовлення – це 25 регіональних телеканалів, а також радіо та цифрові платформи. Ми є великий медіахолдінг, і всі перераховані мною платформи долучалися до трансляції богослужінь. Ми розуміємо, що у нас є прямий обов’язок перед суспільством у період пандемії – дати можливість вірянам, які не мають змоги піти до церкви у період короновірусу, долучитися до трансляції богослужінь».
Продюсер зазначив, що попри фінансові труднощі, НСТУ виконує свій обов’язок перед суспільством та намагається задовольняти інформаційні потреби віруючої аудиторії. Окремо він наголосив, що показ трансляцій релігійного контенту дає високий рейтинг телеканалам та радіостанціям: «Високі рейтингові показники, які отримали ці трансляції для нас є знаком потреби суспільства у тому, що ми робимо. Адже ми працюємо безпосередньо для суспільства».
Керівництво НТСУ констатує, що ефірні богослужіння дають рейтинг вдвічі вищий за середній по каналу. А головне – це значний корисний моральний ефект на аудиторію. Тому традиція щонедільних трансляцій з церков зберігатиметься і після того, як карантинні обмеження для церков будуть зняті.