Чому у Надії Тисячної варто вчитися?

Про свій досвід пізнання Бога та професійну практику розповіла журналістка, Надія Тисячна, 16 грудня учасникам профі-клубу «Новомедіа».

Нещодавно Надія перейшла із друкованої журналістики на телебачення. Спочатку була шеф-редактором програми «Експати», а наразі працює над новим проектом на «5 каналі». До того часу успішно пропрацювала 10 років у щоденній газеті «День» і вела «Культуру», а потім релігійну рубрику. Саме через цю, як каже сама гостя, – «випадкову» рубрику почався її шлях пізнання Бога.  

«Я б хотіла говорити дуже відверто. Все, що зі мною сталося, це тільки тому, що я сказала Господу – так», – почала розмову журналістка. Римо-католичка, колись мала упереджене відношення до деяких деномінацій, почала вести «Релігію». Прийшлося вивчати історичні передумови і знайомитись з усіма конфесіями та різними релігійними особистостями. І, як сама каже тепер, думала, що вона обрала писати текст про релігію, а насправді – це для неї була послуга, бо саме так вона знайшла живого Бога.  

“Віруючий журналіст має бути твердим”

Писала про релігію, але уникала писати, що почався рамадан. І тут віруючий журналіст має бути твердим, вважає Надія Тисячна: «Коли мені запропонували робити інтерв᾽ю з Джамалою, попри те, що я її поважаю, я сказала, що вірю в Іісуса Христа і писати про іншого бога- аллаха- не буду».

У своїй роботі Надія умовно поділила інтерв᾽ю на два типи: політико-суспільно-релігійні та «живі». Роблячи перші, необхідно ставити «гострі» запитання, але закінчувати обов᾽язково конструктивом, тобто у кінці має бути вирішення проблеми.

«Якщо ви хочете отримати глибоку і справжню відповідь, ставте питання, які багатьох хвилюють, але мало хто обговорює, – радить журналістка. В інтерв᾽ю важливо любити людину, з якою розмовляєте, це дуже відчувається. Щоб  розкрити людину,  доречно давати власні свідоцтва про те, що 

Бог зробив у вашому житті. При цьому важливо відчувати межі, коли ставите відверті запитання».

Разом з тим, гостя клубу зачитувала учасникам уривки зі своїх  інтерв᾽ю з Геннадієм Мохненком, Сергієм Дорофєєвим та Олегом Гавришем.

Як писати текст – декілька порад Надії Тисячної.

Багато уваги спікер зустрічі приділила живим історіям, так як саме вони дуже сильно торкаються людей. Нелегко писати про релігію, якою вона є, особливо в живих історіях, коли редактори невіруючі люди. Надія згадувала свою статтю про реабцентр однієї з протестантських церков для нарко-, алкозалежних та допитливість керівника. «Я просто сказала, що коли ломка, люди моляться, і приходить Господь», – ділиться Надія. «

   Майте силу і впертість наполягати на правильному. Писати текст про те, що є дійсно праведним перед Богом. Коли я написала про родину, яка усиновила двох ВІЛ-інфікованих дітей і зараз вони здорові, редактор мене запитувала, чи це правда? Кажу, так. Це її вразило. Ми не знаємо, але Господь щось робить, наша справа писати та наполягати на своєму, все решта взагалі не наша справа. Якщо Бог запросив мене до співпраці, то мені належить просто Його чути, все інше зробить Він».     

«Я давно не керую процесом, і правду кажучи не хочу», – закінчила зустріч гостя профі-клубу.

Нагадаємо, профі-клуби «Новомедіа» проходять у третій понеділок кожного місяця. Детальна інформація на сторінках Асоціації «Новомедіа» у соцмережах.

Будемо раді вас бачити!

Прес-центр Асоціації «Новомедіа»