Довести, що журналістика є четвертою гілкою влади, змогли Анатолій Шарій, керівник відділу розслідувань на сайті «Обозреватель», і Олексій Кутєпов, журналіст телепрограми «Особиста справа» на каналі «1 +1». У понеділок, 21 березня, вони провели майстер-клас «Практика журналістських розслідувань» на професійному клубі Асоціації «Новомедіа». Спікери поділилися своїм досвідом проведення розслідувань і розповіли про те, як з ризиком для життя журналіст може розкрити злочинні угруповання і шахрайські схеми.

«Журналістське розслідування – це майже те саме, що й кримінальне слідство: дії проводяться майже ті ж, фіксація і документальне підтвердження фактів обов’язково! Без документів вважайте, що події не було», – сказав Олексій Кутєпов. Під час семінару журналісти поділилися практикою своїх гучних розслідувань відносно чиновників, лікарів і бізнесменів у справах на кілька мільйонів доларів.

«Звичайно, ризик, який відчувають журналісти в розслідуваннях, не виправдовується ані зарплатою, нічим іншим. Без вищого сенсу мотивацію для журналіста в проведенні розслідування знайти складно», – сказав Анатолій Шарій. Єдиним мотивом для їх роботи є те, що ці сюжети в підсумку побачать тисячі людей та не потраплять в ту ж біду, що сталася з їх героями.

Зокрема, Олексій поділився нещодавньою історією про розкриття наркотичного центру в Дарницькому районі Києва.  Журналістське розслідування проводилося щодо псевдо-благодійного центру «Сходи», в якому відкрито продавали синтетичні наркотики. Під прикриттям програми замісної терапії в цьому центрі виписували всім бажаючим медикаментозний наркотик бупренорфін, одна ін’єкція котрого коштувала всього 200 грн. Цей препарат викликає моментальне звикання, і кожен підліток після того, як спробував «справжній кайф» цього медичного центру, потім повинен був приходити за ним щоденно.

Перевірити інформацію Олексій вирішив сам, прийшовши до центру «Сходи» до лікаря-нарколога. За 200 грн. йому виписали рецепт на бупренорфін та медкарту, вказавши там, що він «наркозалежний» і в нього «виявлені» сліди від старих наркотичних ін’єкцій. Звісно, наркоманом Олексій ніколи не був, але задля економії часу його навіть ніхто не оглядав.

Сплативши в касі 200 грн. за виписаною квитанцією, Олексій став у чергу на «дозу». У ній вже до нього стояло близько 40 чоловік (таке число людей юрмилося в коридорах центру щоденно).Коли журналіст увійшов до кабінету лікаря, той набрав у шприц наркотичного зілля, та в цей момент увірвалися оператори з камерою і зафіксували те, що сталося. Потім, як і належить за законом, телевізійники викликали ВБНОН, які знехотя запротоколювали злочинні дії наркологів. «Якщо на заході, журналістам у розслідуваннях потрібно стежити за злочинцями, то там доводилося спостерігати і за міліціонерами. Тому що вони не хотіли нам назад віддавати навіть документ – рецепт і картку, в якій мене визнали системним наркоманом і виписали бупренорфін здоровій людині », – говорить Олексій. Ставлення служителів порядку цілком зрозуміло, адже прибуток одного такого наркологічного центру приносить 600 тисяч грн. на день.

Підсумком цього розслідування стала телепередача на «1 +1» і закриття наркотичного центру. Щоправда, хто знає, скільки ще таких центрів існує у Києві та по Україні? До речі, самих винуватців так і не посадили за грати досі.

Окрім цього, спікери неодноразово наголошували на важливості правдивих журналістських розслідувань. «Можна взяти коментар у емоційної бабусі, і вийде класна стаття. Але можна провести розслідування, і ви знайдете істину», – каже журналіст. Звичайно, другий варіант набагато складніший і трудомісткий, до того ж пов’язаний з ризиком для життя і здоров’я. Але мотивом людей, котрі домагаються правди завжди є вищі цілі. «Я віруюча людина, тому вважаю, що все потрібно робити на славу Божу!  Так, розслідування – це небезпечно, але це єдине, чим варто займатися, що приносить користь і вплив на світ», – зазначив Олексій.

Нагадаємо, Асоціація «Новомедіа» щопонеділка проводить в Києві професійні зустрічі медіа-працівників. Кожна з них має спеціальну тему і своїх ведучих.

Олена Михайленко, прес-центр “Новомедіа”

 P3214829

P3214840

P3214839