18 квітня до студентів Херсонського державного університету завітав президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук. 

Зустріч зі студентами-журналістами ХДУ відбулася у межах українського медіатуру, який передбачав відвідування профільних вищих навчальних закладів, а також зустрічі з медіапрацівниками церков і регіональними новомедійниками. Широкомасштабний тур присвячено 10-річному ювілею Асоціації.

univer_Kherson

Ознайомивши майбутніх журналістів із діяльністю «Новомедіа», Руслан Кухарчук презентував навчальний посібник «НОВИЙ ЖУРНАЛІСТ. Як освоїти медіапрофесію». Книга є видавничим проектом Асоціації «Новомедіа», одним із напрямків роботи якої є підтримка вищої журналістської освіти.

У книзі йдеться про журналістські жанри, особливості «редакційних кухонь» телебачення та Інтернет-видань, про юридичні аспекти їх роботи. Також видання розкриває секрети написання якісного тексту та специфіку перевтілення медійника в жанрі журналістського розслідування. Це та багато іншого на сторінках посібника висвітлюють журналісти-практики газет «Кореспондент» і «Комерсант Україна», телеканалу «1+1», а також медіаменеджери, фахівці з корпоративної та спеціалізованої преси, профільні юристи. Практичні поради особливо корисні журналістам-початківцім та студентам профільних навчальних закладів, які повинні гідно реалізовувати теоретичні знання у нинішніх медіареаліях.

studiki_Kherson@

Презентувавши книгу, Руслан Кухарчук продовжив зустріч розповіддю про Інтернет-журналістику. Цей медіапростір президент Асоціації журналістів «Новомедіа» визначив найкращим для професійного зростання початківців. Спікер підкреслив, що сьогодні будь-який студент вишу має змогу створити власний сайт і паралельно із отриманням теоретичних знань у ВНЗ розвивати практичні журналістські навички. Також Руслан Кухарчук наголосив, що сьогодні створити медіаресурс в Інтернеті набагато легше та дешевше, ніж започаткувати традиційний засіб масової інформації (газету, телеканал чи радіо).

Серед особливостей нових медіа доповідач виділив інтерактивність (перебування у режимі діалогу зі своїм читачем), ілюстративність (насиченість сторінки сайту ілюстративними елементами – зображеннями, відео) та гіпертекстовість (фрагменти такого тексту містять численні посилання на інші документи чи частини цього ж документа).

Також були названі переваги Інтернет-журналістики. Це зокрема оперативність та оцінка ефективності діяльності (кількість переглядів публікації та коментарі читачів). До недоліків нових медіа Руслан Кухарчук зарахував невеликий фінансовий обіг, який створюється рекламодавцями. Причиною цього є певна недовіра великих компаній до новостворених Інтернет-медіа. Однак це є виключно питанням часу. Ще одним недоліком такої журналістики є джинса, яка трапляється частіше, ніж у традиційних ЗМІ, що можуть бути притягнуті за неї до юридичної відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.

Yana Gavrilova_chernaya@@

Старший викладач кафедри соціальних комунікацій Яна Гаврилова прокоментувала зустріч: «Дякую вам, Руслане, за цікаву й пізнавальну розповідь. Після вашого майстер-класу на думку прийшов крилатий вислів: вода камінь точить. Ми, викладачі, у стінах вишу щодня допомагаємо майбутнім журналістам набути необхідних практичних умінь і навичок. Від сьогодні є й Ваша краплина у тому потоці знань, який допоможе нашим камінчикам-студентам відшліфувати свою журналістську майстерність. Адже приклад досвідченого практика є кращою наочністю до будь-якої теорії. Хочу відзначити, що книга «Новий журналіст» є вдалим синтезом теоретичних і практичних надбань, думаю, вона буде цікавою і для студентів, і для викладачів, і для журналістів-практиків. Бажаю вам Божого благословення та натхнення у створенні нових цікавих проектів, а Асоціації «Новомедіа» – процвітання, бо ваша команда робить благородну справу!».

biblioteka_Kherson@

За словами директора бібліотеки вишу Арустамової Нателли, у них немає проблем з читачами, але суттєва нестача учбової літератури, зокрема, для факультету журналістики. Тому наразі очікується рішення керівництва щодо придбання партії посібника «Новий журналіст» для майбутніх медіапрацівників.

Студенти лишилися задоволеними зустріччю такого формату. Вони ще довго на перерві обговорювали почуту інформацію, всі розійшлися у доброму настрої. Асоціація «Новомедіа», ми раді знайомству з тобою!

stud_Khreson@

Асоціація, окрім професійних інтересів, заснована на духовній єдності учасників. Міжнародна громадська журналістська організація, яка розпочала свою роботу у 2004 році, об’єднує працівників ЗМІ, які є християнами різних конфесій. Напрямками роботи «Новомедіа» є формування здорової інформаційної дійсності в Україні, сприяння утвердженню християнської етики в суспільстві через засоби масової інформації. Також об’єднання виконує функцію сполучної ланки між релігійними організаціями та ЗМІ, щоб допомогти їм налагодити діалог і усунути конфронтацію.

 

Юля Шейко та пресс-центр «Новомедіа»