Протягом лютого дванадцять вищих навчальних закладів на Сході України залучилися до професійного туру Асоціації «Новомедіа». Для студентів – майстер-класи на тему «Особливості роботи в Інтернет-виданнях» і презентація навчального посібника «Новий журналіст». А профільні кафедри та наукові бібліотеки своєю чергою отримали примірники книжки у подарунок. 

poltava_2

Слухачами майстер-класу стали студенти кафедр та інститутів журналістики, масової комунікації, спеціальностей реклами та зв᾽язків з громадськістю, видавничої справи та редагування. Спікером зустрічей зі студентами на Сході України став президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Майстер-клас про Інтернет-журналістику розрахований на студентів різних курсів, а книжка «Новий журналіст», крім кола студентів, стане у пригоді і всім, хто вже професійно займається журналістською та суміжною діяльністю.

Cherkassu_1

У Черкаському національному університеті ім. Хмельницького Асоціація «Новомедіа» вже вдруге. На цей раз йшлося про складнощі роботи журналіста в сучасних медійних реаліях. Також Кухарчук Руслан поділився фаховими порадами щодо особливостей роботи в Інтернет-виданнях і, зокрема, наголосив на мультимедійності сучасного журналіста. Студенти ставили практичні питання: як залучити аудиторію, інтегрувати свій сайт у соціальні мережі тощо. Один зі слухачів Саша Палій поділився враженнями: «Мені імпонують такі заходи. Під час них я завжди відчуваю себе важливою частинкою системи величезного механізму суспільства. Лекція Руслана Кухарчука майже стовідсотково знаходить практичне застосування в моїй початковій  професійній діяльності».

1_Kirovograd

А в Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. Винниченка, крім майстер-класу, було перше знайомство з викладачами профільної кафедри. Слухачами в Кіровограді 13 лютого були студенти спеціальності «Видавнича справа та редагування». Ось відгук про зустріч на сайті вишу: «Концепція мультимедійної журналістики у викладі Руслана Кухарчука дієва і сьогодні є в мейнстримі. Головне – обрати ту інформаційно-тематичну нішу, яка буде цікавою читачам, і правильно спроектувати діяльність такого медіа. Такі зустрічі розширюють фаховий світогляд та дозволяють побачити  стан і перспективи розвитку медіаіндустрії. І головне – себе в ній», – кажуть студенти. 

3_Kirovograd

Завкафедрою видавничої справи та редагування Наталія Фенько запропонувала у наступних зустрічах з «Новомедіа» підняти теми з громадянської журналістики, використання соціальних мереж в журналістиці, про можливості заснування власного сайту та ведення успішного блогу.

2_Dnepr  

17 лютого у Дніпропетровському національному університеті ім. Гончара Асоціація стала гостем їхнього чергового прес-майдану. Після зустрічі спікер спілкувався із завідувачем кафедри засобів масової комунікації Сергієм Демченком. 

1_Dnepr

Він зауважив, що завдяки таким зустрічам студенти беруть участь у живій дискусії, пізнають нове з урахуванням глобальних змін у журналістиці, зокрема, появою нових медіа, «перезавантажують» свої погляди на журналістську діяльність. Також прес-майдани допомагають змінити думку, що в університетах вчать теорії, а на практиці все не так: після зустрічей з практикуючими журналістами студенти стають практичними ще до початку своєї кар᾽єри у ЗМІ. 

zaporoje_2

Вже наступного дня, 18 лютого, голова Асоціації завітав до Запорізького національного університету. Цей виш вже настільки знайомий з «Новомедіа», що завідувач кафедрою журналістики Віктор Костюк особисто розповів студентам про діяльність Асоціації. Для нього найголовніше, щоб для студентів такі зустрічі були доцільними. 

zaporoje_4

Тому на його запитання щодо цікавості подібних заходів,  вони відповіли, що саме такий формат їм і потрібен. Ажіотаж був і на книжки: хтось із студентів все-таки залишився без посібника. Ще б пак: понад 130 учасників зібралися за зустріч.

Klas_Pr1

Того ж дня відбувся майстер-клас у Запорізькому Класичному приватному університеті. Тут зустріч в Інституті журналістики і масової комунікації пройшла у рамках чергового засідання їхнього прес-клубу. Йшлося про процедуру  заснування Інтернет-видань, особливості, притаманні цим ЗМІ, характер матеріалів для них. На майстер-класі був також присутній професор Інституту, доктор філологічних наук Партико Зиновій Васильович. Цю зустріч він назвав «ліквідацією необізнаності в сфері Інтернет-ЗМІ».

LGAKI_2

19 лютого медіатур дістався Луганських вишів. Хоча й не зовсім журналістський профіль у Луганській державній академії культури і мистецтв, але студенти все одно ставили питання, що, безумовно, говорило про їхню зацікавленість. Також всі присутні вшанували пам᾽ять загиблих людей у ці дні в центрі Києва. 

LNU_2

У Луганському національному університеті ім. Шевченка дякувала за внесок у книжковий фонд замдиректора бібліотеки Тетяна Анатоліївна Плиндіна. Вона сказала, що, попри можливості Інтернету, підручники в друкованому вигляді все ще користуються популярністю у студентів, залишаючись достовірним джерелом.

LNU_3

Студенти говорять після знайомства з посібником таке: «На зустрічі з Русланом Кухарчуком мені в руки потрапила цікава книга – «Новий журналіст», яку навіть можна назвати підручником з журналістики. Але це, напевно, єдиний підручник, який можна читати як художню книгу, наприклад, цікаво і захоплююче, отримуючи при цьому багато нових і корисних порад. Хочу сказати велике спасибі авторам за такий цікавий підхід у викладі матеріалу книги», – прокоментувала Марія Левіщева, студентка ЛНУ ім. Шевченка.

Donetsk_3

20 лютого Руслан став гостем Донецького національного університету з майстер-класом про особливості роботи в Інтернет-виданнях та презентацією посібника. «Студенти – журналісти повинні бути мотивовані займатися обраною сферою діяльності, і ніщо не мотивує краще, ніж спілкування з колегами – професіоналами, які досягли певних успіхів. Саме з цієї позиції візит в ДонНУ Руслана Кухарчука дуже корисний порадами, які слугуватимуть студентам хорошим орієнтиром у майбутньому», – каже Самойленко Олена, старший викладач кафедри журналістики. А студента ДонНУ Валерія Чудновського зацікавило написання роботи на тему «Висвітлення релігійної тематики в ЗМІ» в рамках конкурсу, до участі в якому Асоціація «Новомедіа» щороку запрошує студентів українських ВНЗ.

DISO_1

Без уваги не залишився і Донецький інститут соціальної освіти. 20 лютого на зустріч прийшли студенти 2 і 4 курсів спеціальностей «Журналістика» і «Реклама та зв’язки з громадськістю». 

Sumi_5

У Сумському державному університеті, де відбулася зустріч зі студентами 25 лютого, Руслана Кухарчука дуже вразила бібліотека вишу. Майже тримільйонний книжковий арсенал, повністю автоматизована, має свої сторінки в соціальних мережах з актуальною інформацією. Вже наступного дня після майстер-класу «Нового журналіста» зареєстрували до електронного каталогу.

sumi_7

До того ж працівники бібліотеки провели голові «Новомедіа» екскурсію та навіть видали персональний читацький абонемент з доступом до всіх онлайн – ресурсів.

poltava_4

Саме «Як стати медіамагнатом» назвали тему майстер-класу Руслана Кухарчука у своєму прес-релізі студенти-журналісти та редактори  Полтавського національного педагогічного університету ім. Короленка. 26 лютого голова Асоціації проводив там профільний майстер-клас. Студентство зацікавила перспектива «скороспілих» медіамагнатів. 

poltava_5

На зустрічі була присутня уся кафедра журналістики, а після разом вдалося обговорити формат співпраці, так як у полтавських майбутніх журналістів Асоціація вперше. 

Kh_2

У Харківському національному університеті ім. Каразіна на майстер-класі 27 лютого був викладач кафедри журналістики в ХНУ, а також давній друг та однодумець, член Асоціації «Новомедіа», Максим Балакліцький. Він відзначив, що питання монетизації мережевої журналістики залишилось фактично без відповіді. Але, як можливість популяризації молодих авторів, всесвітня мережа не має аналогів.

Зазначимо, протягом 10-літнього існування Асоціація «Новомедіа» співпрацює з вишами України, зокрема, кафедрами та інститутами журналістики, засобів масової комунікації, спеціальностей реклами та зв᾽язків з громадськістю, видавничої справи та редагування. Мета такого партнерства – сприяння вищій медіаосвіті. Це, наприклад,  тренінги на тему «Висвітлення релігійної тематики у світських ЗМІ». Крім того, постійно діє творчий конкурс з грошовою винагородою для студентів на дану тематику.

Тур по університетах триває. Попереду – Захід України: студенти Рівного, Луцька, Острога, Чернівців вже чекають на візит новомедійників у квітні. 

infografika_jour_universitet

Прес-центр «Новомедіа».