20 жовтня у кафе «Часопис» журналісти Асоціації «Новомедіа» взяли участь у профі-клубі з Лідією Маркович за темою «Енергетика слова». 

Лідія Михайлівна Маркович, ведуча тренінгів з публічного мовлення, мовний редактор, закінчила український відділ філологічного факультету КДПІ ім. Горького (НПУ ім. М. Драгоманова) та аспірантуру при НДІП України. Має величезний досвід роботи: кафедра методики викладання мови НПУ ім. М. Драгоманова, національне радіо (Радіо Свобода) й телебачення (5 канал, TVi, 1+1), також проводить індивідуальні заняття з депутатами, юристами, журналістами та представниками інших публічних професій.

За словами Лідії Маркович, публічні професії – зона підвищеної мовленнєвої відповідальності. Але у нашій країні за часів Радянського Союзу свідомо викорінювалось якісне мовлення, була заборонена риторика і за допомогою недостатньо освічених та невідповідальних працівників медіа насаджувалась мовленнєва неграмотність та легковажне відношення до української мови.

Це була свідома, спрямована дія, внаслідок чого мову заполонило багато русизмів, що є звичними помилками. І журналісти є відповідальними за формування суспільної думки з цього приводу.

«Перфектність та естетика в усьому дає разючий ефект», – стверджує гостя профі-клубу.

Присутні дізналися, що мовлення – це хвилі, які впливають на генетику. І, наприклад, розмови з рослинами іноді діють краще ніж будь-які селекційні експерименти. Саме так був виведений кактус без голок.

Присутні задавали питання спікеру, виконували вправи, тренувалися правильно ставити наголоси. Помилялися. Також вдячні слухачі отримали можливість залишили свої номери телефонів та емейли, щоб надалі підвищувати свій рівень мовлення. Насамкінець учасники профі-клубу зробили загальне фото. 

Нагадаємо, профі-клуби проходять кожного третього понеділка місяця.

 

 

Прокопова Марія, студентка Шостої школи «Новий журналіст» для прес-центру «Новомедіа».