Відповідно до резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи фахівці Міністерства юстиції України розробили два законопроекти – «Про реформування державних і комунальних друкарських засобів масової інформації» і «Про внесення змін до деяких законів України про забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації».

Як повідомили «ForUm» в прес-службі Міністерства юстиції, перший законопроект покликаний обмежити вплив органів державної влади і місцевого самоврядування на друкарські ЗМІ. Він пропонує реформувати ЗМІ шляхом передачі засновницьких прав покупцю або ж перетворенням ЗМІ в офіційне видання. Крім того, провести реформу можна в результаті приватизації майна редакції або його безвідплатної передачі трудовому колективу. У випадку, якщо жоден з способів не буде застосований, діяльність ЗМІ слід припинити.

Відповідно до законопроекту реформування здійснюватимуться на підставі бази даних (медіа-карти) державних і комунальних друкарських ЗМІ, що містить інформацію про засновників (співзасновниках) видань, про приміщення, де розташована редакція, про майно на балансі редакцій, про джерела фінансування і т.п.

Не менше важливим зобов’язанням перед Радою Європи є забезпечення прозорості відносин власності в ЗМІ. Це питання має врегулювати законопроект «Про внесення змін до деяких законів України про забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації», передає «ЛІГА».

Норми документа обмежують монополізацію телерадіоорганізацій і гарантують їм захист від фінансового і політичного тиску, надають гарантії свободи діяльності телерадіоорганізацій, захищають конкуренцію у сфері телерадіовещанія. Закон також встановлює вимоги до засновницьких і статутних документів засновників телерадіоорганізацій. Національній раді з питань теле-радіомовлення доручається вести державний реєстр телерадіокомпаній, де вказуються відомості про власників і засновників ТРК.

Поки не врегульовано питання створення і діяльності телерадіоорганізацій, засновниками або власниками яких є юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах. Потребує врегулювання форма звіту телерадіоорганізацій і друкарських ЗМІ про свою діяльність, зокрема про зміну засновників, власників, частки кожного з засновників, власників. IMI