У п’ятницю, 16 грудня, у Луцькому прес-клубі реформ за участю голови Незалежної медіа-профспілки України Сергія Гузя, координатора Бюро фрілансерів Незалежної медіа-профспілки України Сергія Баранова, секретаря профспілки журналістів Хорватії Марінки Больковач, координатора проекту, представника Шведської спілки журналістів Фредріка Неймана відбувся семінар, присвячений захисту прав журналістів. Повідомляє ЗІК.

На зустрічі з керівниками та журналістами міських, районних та обласних ЗМІ йшлося про необхідність створення осередків незалежної медіа-профспілки у кожному регіоні. Особливої актуальності, на думку представників НМПУ, набувають нині питання захисту прав журналістів комунальних ЗМІ та фрілансерів (позаштатних журналістів) в умовах тиску «нової» влади, роздержавлення ЗМІ, вступу до СОТ, виборчої кампанії. За словами Сергія Гузя, журналісти залишаються незахищеними і відстояти свої права можуть лише об’єднавшись навколо обласної чи всеукраїнської медіа-профспілки.

Незалежна медіа-профспілка України існує ось уже три роки (це після чотирьох попередніх невдалих спроб створити таку структуру на базі інших, зокрема – Спілки журналістів України) і має свої представництва в 17 регіонах України. Вона має змогу не лише переймати багатолітній досвід медіа-профспілок іноземних країн, а й вирішувати резонансні справи за їх допомогою.

На Волині такої медіа-профспілки поки-що немає, проте організатори семінару сподіваються, що молоді, енергійні люди, котрі відчувають у собі сили й бажання об’єднати журналістів, спробують зробити крок до спільного вирішення своїх проблем. ІМІ