Увесь 2014-ий рік Асоціація “Новомедіа” проводила під знаком десятиліття організації. Навіть на логотипі Асоціації була зображена «десятка». Всі заходи, зустрічі, конференції та медіатур по університетах були приурочені до цього ювілею.

13 січня відбулась перша зустріч команди «Новомедіа», де був представлений організаційний і фінансовий звіт про діяльність організації у попередньому році.

27 січня учасники першого профі–клубу «Новомедіа» планували рік разом із головним редактором сайту Flymama і тренером з тайм-менеджменту Оленою Лаговською у київському «Часописі». Нагадаємо, що профі-клуби з медіатематики проходять раз на місяць.

1 лютого стартувала п’ята школа «Новий журналіст» від «Новомедіа». Студенти познайомилися між собою, зі своїми правами та обов’язками в процесі навчання у Школі та прослухали перші лекції. Серед студентів були і початківці-журналісти і новачки, які захотіли оволодіти новою професію. 

6 лютого голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук розпочав всеукраїнський тур по університетах з Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. На зустрічі зі студентами він презентував навчальний посібник «Новий журналіст» та провів майстер-клас про особливості роботи в Інтернет-виданнях.  Крім того, студенти коротко ознайомилися з діяльністю Асоціації «Новомедіа».

12 – 13 лютого в межах  університетського туру Зоя Нікітюк, декан навчальних програм «Новомедіа», відвідала студентів Галицького коледжу в Тернополі та Житомирського державного університету. Тема зустрічі: «Секрети успішного інтерв’ю». Крім цього, студенти дізналися про Асоціацію «Новомедіа», щорічний осінній Міжнародний Форум «Новомедіа» та отримали свіжий навчальний посібник від медіаекспертів – «Новий журналіст».

13 лютого, продовжуючи всеукраїнський тур по вищих навчальних закладах, Руслан Кухарчук відвідав студентів спеціальності «Видавнича справа та редагування» Кіровоградського державного педагогічного університету ім. Винниченка. А вже 17 лютого зустрівся зі студентством кафедри засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету ім. Гончара. Обидві зустрічі – це майстер-класи про особливості роботи в Інтернет-виданнях. Разом з тим студенти ознайомились з посібником «Новий журналіст».

17 лютого юридичним «лікнепом» для медійників стала чергова зустріч профі-клубу Асоціації «Новомедіа». У гості до них завітав представник «Інституту Медіа Права» Ігор Розкладай. Модератором двогодинної дискусії на тему «Чи є права в українських журналістів?» була головний редактор жіночого видання  новомедійниця Ольга Бідненко.

18 лютого, вже наступного дня після зустрічі зі студентами у Дніпропетровську, голова «Новомедіа» попрямував до студентства Запоріжжя. Провів майстер-класи про особливості роботи в Інтернет-виданнях у Запорізькому національному та Класичному приватному університетах.  У Запоріжжі приїзд Руслана був очікуваний, він там вже не вперше. Завідувач кафедрою журналістики Віктор Володимирович Костюк особисто розповів студентам про діяльність «Новомедіа» та сказав, що її існування важливе для формування об’єктивного погляду на процеси, що відбуваються у суспільстві,  незаангажованими медіапрацівниками, які входять до Асоціації.

19 лютого дійшла черга Луганська. Для «профільних» студентів Луганської державної академії культури і мистецтв, а також Луганського національного університету ім. Шевченка голова «Новомедіа» провів майстер-клас про Інтернет-журналістику і подарував університетським бібліотекам навчальний посібник «Новий журналіст».

20 лютого Руслан Кухарчук побував у двох університетах Донецька. Для студентів Донецького національного університету, а також Донецького соціального інституту освіти він провів майстер–класи про особливості Інтернет журналістики,  традиційно познайомив студентство з посібником «Новий журналіст» і подарував примірник на кафедру.

25 лютого  університетський тур продовжився поїздкою до Сум. Голова Асоціації «Новомедіа» викладав Інтернет-журналістику для студентів Сумського державного університету  та познайомився з найсучаснішою бібліотекою вишу. Доповнив майже трьохмільйонний книжковий арсенал бібліотеки Сумського державного університету і посібник «Новий журналіст». Вже наступного дня його зареєстрували до електронного каталогу під грифом «рідкісна книга».  

26 лютого голова Асоціації проводив профільний майстер-клас «Створення Медіахолдингу». Так  назвали тему майстер-класу Руслана Кухарчука у своєму прес-релізі студенти-журналісти та редактори Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка. У цьому місті також пройшла зустріч з пасторами християнських церков на тему співробітництва з місцевими ЗМІ.

27 лютого голова Асоціації Руслан Кухарчук відвідав студентів Харкова. На кафедрі журналістики Харківського національного вишу він презентував посібник «Новий журналіст» та прочитав лекцію на умовну тему: короткий курс «Як стати медіамагнатом». «Новомедіа» давно знайома з Харківським університетом імені Каразіна, де на кафедрі журналістики викладає член Асоціації «Новомедіа» Балаклицький Максим. До речі, Максим Анатолійович був також на зустрічі зі студентами.

28 лютого в межах медіатуру представник  та команда «Новомедіа» гостювали у студентів Інституту журналістики Київського міжнародного університету. Телеведучий Олександр Джусупов та Руслан Кухарчук ділились професійним досвідом з майбутніми фахівцями медіасфери. Зокрема, Олександр розповів про інтеграцію телебачення та Інтернету, використання соціальних мереж в роботі медійника.  

11 березня президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук завітав до Київського національного університету культури і мистецтв із спец-лекцією «Інтернет–журналістика». Студенти почули практичні рекомендації щодо створення власного ЗМІ у мережі Інтернет. Також відбулась презентація книги «Новий журналіст». Нею студенти зацікавились так само, як і лекцією. Декілька примірників від імені Асоціації Руслан подарував бібліотеці університету, щоб більша кількість студентів мала можливість ознайомитись.

12 березня в Київському університеті ім. Бориса Грінченка голова «Новомедіа» Руслан Кухарчук нагадав майбутнім колегам про те, що чесність є головною зброєю журналіста. Майстер-клас перейшов в  інтерактивну розмову, яку записали на відео в режимі ток-шоу.

14-15 березня вперше проходив Навчальний Фестиваль дитячої анімації. Учасники вчилися створювати добрі, позитивні та сучасні мультфільми. Організаторами заходу виступили анімаційна студія «Острівець», Асоціація «Новомедіа» (проект Медіаленд) і компанія Pilgway. Спікерами були: режисер Світлана Кульчицька, художник-аніматор Асоціації “Еммануїл” Олександр Власенко, заслужений артист України, актор-аніматор (рекордсмен Книги рекордів України, який здатний відтворити більш 240 голосів і звуків) Юрій Коваленко, керівник дикторської студії «Світло на Сході» Людмила Максименко,  керівник студії «Острівець» Володимир Маковецький. Спеціальну презентацію програми 3Dcoat провів співробітник Pilgway Данило Ярмак. Спеціальним гостем Навчального Фестивалю дитячої анімації став Давид Янович Черкаський. Нагадаємо, що подарунком для всіх присутніх були ліцензійні програми 3Dcoat цієї компанії. Організатори захода прагнуть принести вічні християнські цінності в дитячий медіаконтент, адже саме це гарно збудовує життя юних глядачів. 

17 березня творець проекту «За чистий ефір» Марго Гонтар на профі-клубу «Новомедіа» розповідала  про те, як виявити фейкові новини, не піддаватися на провокації і перемогти в інформаційній війні.  Марго Гонтар – незалежний журналіст та співорганізатор українського веб–проекту Stopfake, який покликаний викривати брехливі повідомлення про Україну у російськіх ЗМІ.

17 березня естафету студентського туру прийняв  Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук відвідав його та розповів секрети Інтернет-журналістики. Студенти дізнались про те, як їм можна з легкістю стати власниками одного чи декількох ЗМІ, а також, з чого варто починати журналістську діяльність. 

31 березня Рівне вітало гостей «Новомедіа». Голова організації Руслан Кухарчук  у рамках медіатуру презентував студентам Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. Дем’янчука Навчальний посібник «Новий журналіст». Разом з тим, він розповів майбутнім журналістам про сучасні тенденції в інформаційному полі, а також побажав бути миротворцями.

31 березня голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук презентував практичний посібник «Новий журналіст.  Як оволодіти медіапрофесію» та провів майстер-клас з Інтернет-журналістики для студентів у  приміщенні Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія». Під час презентації студенти мали нагоду поспілкуватися з Русланом Кухарчуком та поставити запитання. 

1 квітня в Інституті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки у Луцьку зі студентами поспілкувався голова асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук. Медійник зустрівся зі студентами спеціальностей «Журналістика» і «Видавнича справа та редагування». Йшлося про Інтернет-видання, переваги та недоліки роботи журналіста у Всесвітній павутині.

2 квітня аналогічна зустріч зі студентами пройшла у Львівському національному університеті ім. Івана Франка. Після короткого ознайомлення студентів з діяльністю Асоціації Руслан Кухарчук  презентував книгу «Новый журналист». У наступній частині зустрічі лектор розповів про Інтернет-журналістику як майданчик для найшвидшого професійного зростання. Він поділився своїми спостереженнями, напрацюваннями, а також дав цінні поради. 

4 квітня Чернівецький національний університет приймав гостя, який має великий досвід роботи в газеті та на телебаченні, автора трьох книг – Руслана Кухарчука. До вишу він завітав, щоб презентувати новий підручник для студентів, незамінну книгу для журналістів-початківців. А також щоб прочитати спецлекцію на тему «Інтернет-журналістика», на якій присутні почули практичні рекомендації щодо створення власного ЗМІ у всесвітній мережі. Руслан розповідав про курйози його професійної діяльності, поділився враженнями, які відчував, коли із газетярської справи перейшов у телевізійну журналістику, та про те, з якими проблемами йому доводилось стикатись при виконанні професійних обов’язків. Від студентів лунало чимало запитань про висвітлення християнської тематики у світських ЗМІ.

12-13 квітня пройшов один із найважливіших щорічних заходів – Християнський Медіа Вікенд. Це конференція для медійників-християн. Цього разу подія була присвячена відкриттю місії і служінню через професію, а також пошуку шляхів розв’язання суспільно-політичної кризи в Україні через можливості мас-медіа. Спікерами були: Олександр Євсюков, продюсер БогTV; Тарас Омельченко, директор радіо ProActive.FM;  Борис Пелех, звукорежисер телеканалу БТБ;  Андрій Долганов, координатор міжнародного євангелізаційного сайту PoiskBoga.com;  Тарас Семенюк, кореспондент 5 каналу і співробітник Католицького медіа центру. У програмі також було відкрите обговорення на тему “Громадська криза і роль віруючих журналістів”.

12 квітня відбулося  святкування 10-ліття Асоціації «Новомедіа». Святковий вечір прошов в українському етностилі. В програмі: конкурси, пісні, виступи гостей, конкурс вишиванок і нарядів в сучасному українському стилі, згадування ключових подій, що пройшли за останні десять років існування «Новомедіа». Закінчили вечір благодійним аукціоном. Кошти від продажів реліквій «Новомедіа» передали вдові – дружині новомедійника із Севастополю. На останок відбулася спільна молитва про Україну, адже саме у ці дні відбувалося захоплення бойовиками перших міст на Донбасі.

13 квітня на Християнському Медіа Вікенду у результаті дискусії народилася стратегія реагування на нелегку ситуацію в Україні. Результатом обговорення стала резолюція конференції, яку можна прочитати тут. В цьому документі журналісти-християни закликають членів організації та всіх колег у своїй професійній діяльності дотримуватися деяких необхідних інструкцій.

16 квітня, попри буремні події в регіоні, до всеукраїнського туру “Новомедіа” по університетах долучився Одеський національний університет ім. Мечникова. Голова Асоціації Кухарчук зустрівся з учнями Факультету журналістики, реклами та видавничої справи. Гість розповів студентам про особливості роботи в інтернет-виданнях та поспілкувався зі слухачами. В аудиторії були присутні близько 40 універсантів.

17 квітня голова Асоціації Руслан Кухарчук відвідав два Миколаївські вищі учбові заклади. Це  Міжрегіональний інститут розвитку людини при університеті «Україна» та Коледж преси та телебачення. Там Руслан встиг дати майстер-клас з Інтернет-журналістики, презентувати посібник «Новий журналіст», провести конференцію зі студентами та відповісти на їхні запитання з телевізійної тематики.

18 квітня південна фаза туру завершилася у Херсонському державному університеті. Зустріч зі студентами-журналістами ХДУ відбулася у межах українського медіатуру, який передбачав відвідування профільних вищих навчальних закладів, а також зустрічі з медіапрацівниками церков і регіональними новомедійниками. 

24 квітня Асоціація «Новомедіа» підтримала єдиний Кодекс журналістської етики. Таким чином новомедійники підтримали етичні стандарти, викладені в документі.  До цього членам «Новомедіа» розіслали текст для ознайомлення. У відповідь надійшли листи згоди. Нагадаємо, що в Україні вважаються чинними вже щонайменше два кодекси журналістської етики.

28 квітня у арт-кафе “Часопис” учасники профі-клубу “Новомедіа” обговорили зі спеціалістом стратегічних комунікацій Василем Мірошниченком тему «Українська журналістика в “злий день”», а також проаналізували роботу Українського кризового медіа-центру (співзасновником якого він став у березні 2014 року). Також гість надав професійні консультації щодо резолюції Асоціації «Новомедіа», присвяченій останнім подіям в країні.

5 травня  організація «Новомедіа» звернулася до керівництва телеканалу СТБ з проханням закрити програми «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси». Основна причина – негативний вплив на суспільну свідомість. В листі було також зазначено, що, транслюючи подібні програми, телеканал порушує низку статей законів України «Про телебачення і радіомовлення», «Про рекламу», «Про основи національної безпеки України». На цих підставах «Новомедіа» просить усунути порушення законів України і припинити показ та трансляцію даних програм.

16-17 травня Міжнародна Асоціація журналістів «Новомедіа» вже вдруге брала участь у фестивалі-конкурсі дитячо-юнацької журналістики “Прес-весна на Дніпрових схилах” у Київському Палаці дітей та юнацтва. Туди з’їхалися  підростаючі медійники з усіх куточків України.  «Новомедіа» ініціювала спецномінацію – «За висвітлення духовних цінностей». Цього року «Новомедіа» обрала чотири роботи. Автори матеріалів отримали грамоти та книги «Новий журналіст. Як оволодіти медіапрофесією» у подарунок. Особливим сюрпризом для учасників став майстер-клас від новомедійника телеведучого Олександра Джусупова (Новий канал , програма «Абзац»). Насамперед , Сашко розповів про особливості формату «інтертеймент», про роботу журналіста у кадрі і про важливість взаємодії в команді. Учасники переглянули відеосюжети і поставили запитання.

19 травня гостею профі–клубу «Новомедіа» Юлія Савостіна стала не випадково. По-перше, у свої 30 з гаком вона вже встигла побувати главою рейтингового телеканалу «2+2», відкрити власний бізнес і стати власницею престижного PR-агентства України. А, по-друге, вона – популярний блогер з 35-тисячною аудиторією читачів. Вона розкрила секрети блогінгу та відповіла на запитання учасників. 

6 червня, в День журналіста, новомедійники зняли ролики-побажання сучасним ЗМІ. Серед головних меседжів: безпека журналістів під час роботи; очищення медійного контенту від сцен насильства, порнографії і окультних матеріалів;  за наявність безпечного контенту в інтернеті для дітей;  проти “джинси” у мас-медіа; за миротворчість і проти національної ворожнечі; проти гонитви за брудною сенсацією; проти фейкових новин; за правдивість і об’єктивність.

6 червня у Київському парку ім. Тараса Шевченка відбулася акція «Скажи журналісту своє слово». Асоціація «Новомедіа» ініціювала неформальне опитування киян, присвячене Дню журналіста. Всі побажання були опубліковані на сайті організації і в соціальних мережах. 

16 червня відбувся профі-клуб з заступником головного редактора журналу «Новое время» Андрієм Смирновим. Раніше спікер понад 10 років працював у відомому журналі «Кореспондент». Зустріч була присвячена роботі у журналі. Спікер дав багато порад щодо написання статей та комунікації між співпрацівниками редакції. 

18 серпня гостем профі-клубу побував Дмитро Горшков, кореспондент Київського бюро «Франс Прес». Говорили про особливості роботи в агентстві та журналістську діяльність під час бойових дій в Україні. Також Дмитро Горшков розповів, що до бурхливих подій в Україні в Київському бюро працювало троє журналістів, про Україну ледве писали 200 слів на день. Та під час воєнного конфлікту, зокрема, у Києві, в офісі Франс Прес, на 60 кв. м проживало та працювало вже до 20 репортерів. 

10 вересня в центрі Києва, в готелі «Хрещатик», зібралися журналісти, науковці, богослови та громадські діячі з різних місць України на науково-практичну конференцію «Революція, війна та церква у медіавимірі». Назва конференції відображає історичні події, починаючи з листопада 2013 року: Євромайдан, Революція гідності, анексія Криму, а тепер – військові дії на Донбасі. Метою зустрічі стала необхідність проаналізувати і узагальнити всі ці процеси, сформулювати перспективи майбутнього, а також дослідити фактор церкви і фактор мас-медіа, які стають все більш впливовими у цих процесах. Організаторами заходу виступили Асоціація журналістів «Новомедіа», громадянський рух «Всі разом!» та партнерська організація The Media Project.

15 вересня на профі-клуб «Новомедіа» завітав  гість, речник АТО і підполковник Владислав Селезньов. Йшлося про війну і його роботу, діяльність журналістів під час військового конфлікту, про вплив ЗМІ на суспільство. Спікер ділився роздумами про головні аспекти в роботі, про волонтерів та перевірку інформації. 

20 вересня розпочалося навчання у Шостій школі «Новий журналіст». Новачки встигли прослухати кілька тем і познайомитися з правилами навчання. Цього разу серед 20 студентів –  ейчари, філологи, дизайнери, адвокати, юристи, історики, студенти різних факультетів та аспіранти. 

26-28 вересня до Славутича (Київська область) прибули юні кореспонденти-школяри з усієї України на Міжнародний фестиваль дитячої демократії, телебачення, преси та творчості. Фест проходив під гаслом «Хочу бачити світ щасливим».  Асоціація «Новомедіа» не могла пропустити таку подію. Тому відрядила новомедійника,  фотографа, який допомагав організаторам та був членом журі – Павла Гладкова.

11 жовтня в центрі столиці Асоціація журналістів-християн «Новомедіа» проводила вуличну акцію «Правда перемагає». Головною темою заходу стала проблема інформаційної війни. Одна з організаторів Марія Курбатова відмітила, що метою акції було нагадати людям – в ЗМІ є і правда, і брехня, яку потрібно вміти розпізнавати. Прохожі брали участь у програмі, залишали свої поради, а діти у малюнках зображали, що для них є правда і брехня.

20 жовтня у кафе «Часопис» журналісти Асоціації «Новомедіа» взяли участь у профі-клубі з Лідією Маркович за темою «Енергетика слова». Присутні задавали питання спікеру, виконували вправи, тренувалися правильно ставити наголоси. Помилялися. Також вдячні слухачі отримали можливість залишити свої номери телефонів та імейли, щоб надалі підвищувати свій рівень мовлення. Насамкінець учасники профі-клубу зробили загальне фото. 

24 жовтня президент Асоціації “Новомедіа” Руслан Кухарчук прочитав лекцію в Київському національному університеті культури і мистецтв. Студенти першого курсу спеціальностей “Журналістика” і “Видавнича справа” слухали майстер-клас на тему «Управління медіа проектами». Він перерахував основні рекомендації для тих, хто в майбутньому бажає керувати власним медіапроектом. Записавши всі пункти, студенти в кінці лекції засипали спікера тематичними запитаннями.

7-9 листопада відбувся другий найголовніший захід «Новомедіа» – Міжнародний Форум «Новомедіа». Серед біля 200-т делегатів – журналісти, блогери, редактори, медійні технічні робітники, також студенти медіафакультетів. Серед  40 спікерів – відомі медіаменеджери та експерти відомих українських ЗМІ та іноземні гості. За 3 дні заходу відбулось 40 лекцій з різних сфер медіа. В рамках заходу також відбувся блок для юних медійників. В кінці Форуму мали святковий вечір до десятиріччя, не забули про виставки та презентації. 

9 листопада – особливою подією стала церемонія нагородження Novomedia Awards. Диплом,  статуетку за «Вічні цінності у мас-медіа», а також особливі подарунки отримали сім кращих редакцій і журналістів. Зіркові гості заходу – учасники шоу-програми: В’ячеслав Рибіков, призер «Нової хвилі»; Шаніс, фіналістка телевізійного проекту «Голос країни»; балет «Нарнія», чемпіони світу з ірландського степу; співак Роман Ващук та інші. 

7 грудня за ініціативою «Новомедіа» в церквах країни відбулась Національна молитва про ЗМІ. Молилися про те, щоб християнські цінності стали базовими у роботі журналістів і медійників, особливо під час інформаційної війні, лише у такому випадку ЗМІ стають безпечними; за Божий захист в екстремальних умовах.

15 грудня новомедійники та гості профі-клубу вирішили провести в компанії телеведучого та актора-викладача Кирила Андрєєва. Він розповів про навички публічних виступів, поділився тонкощами сценічної майстерності і показав декілька практичних вправ. Враховуючи свої християнські переконання, викладач навів чимало професійних прикладів з життя і служіння Ісуса Христа. 

24-29 грудня відбувся прес-тур «Новомедіа» до Ізраїлю за запрошенням Міністерства закордонних справ Ізраїлю. В межах туру пройшло ділове спілкування в Тель-Авіві з медіаконсультантом Арієлем Беном Феллером (ПР-агенція Peer&Levin) та іншими медійниками. Учасники обмінювалися досвідом функціонування ЗМІ в двох країнах. Також зустрілися з паном Зві Рав-Нером, заступником директора Департаменту Євразії Міністерства закордонних справ Ізраїля. За цей час учасники делегації також відвідали  історичні біблійні міста. Ця мандрівка допоможе співробітникам християнських ЗМІ краще орієнтуватися у контексті біблійних подій під час підготовки журналістських матеріалів.  

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”