З 24 по 29 грудня проходив прес-тур «Новомедіа» в Ізраїлі. Група з 7 медійників побувала в найзнаменитіших місцях на Святій Землі. Мета поїздки для журналістів-християн – отримати живу картинку життя і служіння Ісуса Христа, щоб висвітлювати біблійні і євангельські теми з глибоким розумінням історичного контексту. Весь цей час делегацію супроводжувала досвідчений гід Ніна Хаубан.

image-65e9d1a3919e90ecb2ae2e7ccb239165d71d76bbd3fd2a4ea6d84b80b45382b0-V  

Місцеві кажуть: в Тель-Авіві – відпочивають, в Єрусалимі – моляться, в Хайфі – працюють. За час перебування учасники побували в 5 містах Ізраїлю (Нетанія, Тель-Авів, Яффо, Єрусалим, Назарет) і переконалася в цьому самі. Всі міста запам’яталися по-різному.

Нетанія – курортне, спокійне містечко на березі Середземного моря, в якому і оселилися журналісти.

DSC01078

Тель-Авів – сучасне місто, вражав новобудовами, ресторанами, бутиками та бізнес-центрами. Тут проходила ділова зустріч украінскої групи в офісі провідного PR-агентства Ізраїлю Peer&Levin.

CAM01054

Єрусалим – історичний центр, що відносить в біблійні часи. Разом з віруючими з різних країн учасники прес-туру помолилися біля Стіни Плачу, пройшлися по дорозі Віа Долороза і від Гетсиманського саду – до Голгофи.

IMG_0226

Прогулялися по кам’яних вуличках і кварталах. Екскурсія називалася «Єрусалим – місто трьох релігій». Практично у всіх ключових місцях поруч знаходяться християнський храм, іудейська синагога і мусульманська мечеть. Ця атмосфера і призводить масу паломників з усього світу в це місце.

DSC01152

DSC01125

У столиці Ізраїлю Єрусалиму прес-група «Новомедіа» також зустрілася з паном Зві Рав-нером, заступником директора департаменту Євразії в Міністерстві закордонних справ.

IMG_0533

«Я багато знав про цю країну, але побачити своїми очима, доторкнутися руками, стояти на цій благословенній землі – зовсім інше. Було особливе відчуття під час знаходження в місцях, які увійшли не тільки в історію іудеїв, а й християн. Хотілось не тільки подивитися, але і просто мовчки постояти, подумати, помолитися, відчути віяння біблійних історій», – підкреслив Юрій Вавринюк, редактор журналу« Благовісник».

IMG_0084 

Неповторною також стала поїздка в Назарет. Це містечко відрізнялось по-своєму. У ньому живе більше арабів, тим не менш, християни їдуть туди, щоб побачити, де проходило дитинство Ісуса.

IMG_0614

DSC05824

Особливо спокійним і магнетичним місцем виявилося Галілейське море. Дивлячись в його прозорі води, учасники представляли, як учні Ісуса ловили рибу, як Спаситель здійснював чудеса множення хлібів і риби.

DSC05845

З вітерцем долинали акорди псалмів вихваляння Бога від групи паломників з Азії, які перебували неподалік.

DSC05842

Зовсім по-іншому постав для туристів барвистий Йордан. Вузька неглубока річка, кишить сомами, прикрашена по краях зеленими кущами.

DSC05864

Там було багатолюдно, групи християн різних конфесій і різних кольорів шкіри приїжджали для хрещення в річці, де хрестився сам Спаситель.

DSC05865

У вільний час учасники прес-туру гуляли по околицях і спілкувалися з місцевими гостинними мешканцями. Зайшли на службу в одну з синагог Нетанії, щоб краще зрозуміти юдейську релігійну традицію. Вдалося поспілкуватися зі служителями евангельскіхпротестантскіх церков.

IMG_0107

Після спілкування з місцевим населенням, приходиш до розуміння, що навіть нерелігійні єврейські родини шанують святу п’ятницю, зібравшись у молитві за святковим родинним столом. І дотримуються іудейські традиції. Групі українських журналістів в Єрусалимі пощастило побачити церемонію святкування Бар-Міцва, присвяти хлопчика в чоловіка. Всі родичі і друзі проводжали юнака з синагоги до Стіни Плачу, співали пісні вихваляння Бога, пригощали цукерками. Перехожі вітали, плескали і підспівували.

DSC01188

DSC01207

Під час візиту для журналістів-християн відкрилося безліч тем для нових статей. Главред журналу «Євангельська нива» Людмила Жакун поділилася темою свого планованого матеріалу – наскільки сакральне зведено до рівня індустрії. «Мені стало цікаво проаналізувати, скільки з тисяч християн всього світу воліють краще виконати форми та обряди, ніж свідомим розумом проаналізувати все побачене і на практиці довірити Богу своє життя», – поділилася вона.

CAM00963

IMG_0454

Декан школи «Новий журналіст» Зоя Нікітюк після поїздки розповіла: «В Ізраїль хочеться повернутися. Ізраїль – це дуже привітні, гостинні люди, які пишаються своєю історією і добре її знають. Ізраїль – це країна, де шанують сім’ю і традиції. Бо тут заряджаються всі батарейки. Емоційні, фізичні і, звичайно ж, духовні. Тут мало не кожен куточок – біблійний. І Бог тут відчувається по-особливому. Адже Його Син ходив саме по цій землі».

DSC01221

Керівник групи журналістів з України та голова Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук – за підсумками туру: «Журналісти, які пишуть на релігійну тематику, гостро потребують досвіду відвідин святих місць, щоб краще орієнтуватися в історичному, географічному і духовному контексті. Ми дякуємо Міністерство закордонних справ Ізраїлю за організацію цієї корисною для відвідувачів поїздки».

IMG_0099

Прес-центр Асоціації “Новомедіа”