Президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук першого лютого о п’ятій годині вечора написав у своєму Твіттері: «Сьогодні стартувала п’ята школа НОВИЙ ЖУРНАЛІСТ. Відмінний набір, ще якісніша програма і високі вимоги».

За дві години до цього 14 студентів покинули аудиторію за адресою Ярославів Вал, 9, де п’ять годин слухали досвідчених спікерів, знайомились одне з одним і з принципами  Школи.

Про особливості школи «Новий журналіст» розповіла її координатор Зоя Нікітюк в інтерв’ю Асоціації «Новомедіа». А ось особисто ознайомитись з принципами Школи змогли 14 студентів вже на першому занятті, де про секрети журналістики їм розповіли Руслан Кухарчук, Зоя Нікітюк та Любов Гасанова.

Принцип 1: Викладачі – практики

Усі спікери мають вагомий досвід роботи у ЗМІ, тому подають інформацію, яка знадобиться студентам як на перших заняттях, так і в майбутньому, якщо випускник працюватиме в мас-медіа.  Про те, як писати хороші тексти, розповіли Зоя Нікітюк, медіа-менеджер, журналіст, головний редактор та Любов Гасанова, головний редактор журналу «Top-franchising: «Успешный бизнес», випусковий редактор журналу «Рубежи здоровья» та газети «Я – пациент». Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа», медіаменеджер та журналіст («ВсеНовости», НТН, СІТІ, ТВі, «Камень Краеугольный», «Столичные   Новости») читав лекцію з історії журналістики та її жанрів.

Принцип 2: Нудним лекціям – ні!

Протягом лекції Руслан Кухарчук наводив неочікувані приклади. Короткі інформаційні замітки він порівняв з приготуванням млинців (замітки пишуть швидко і за напрацьованим алгоритмом), аналітичну статтю – із салатом (суть у взаємодії багатьох компонентів). Спікерам не бракує почуття гумору. Руслан Кухарчук наприкінці лекції зробив фото напам’ять і з усмішкою запевнив студентів, що сумуватиме.

Принадою лекцій є динамізм викладу, структурованість інформації та унаочнення. Так, Зоя Нікітюк розповіла про написання текстів у вигляді 20 правил, сформульованих у гумористичному дусі («Будь конкретним, хлопче!», «Фантазія, увімкнись!», «Ні дурницям!» тощо). Любов Гасанова показала презентацію та веселий сюжет на тему «Бачу ціль – не бачу перешкод!». Подивитись, як кумедне та завзяте порося у будь-який спосіб намагається дістати печиво, можна тут.

Принцип 3: Домашні завдання і практика на лекціях.

Домашнє завдання студенти отримали вже на першому занятті. Вони обов’язкові. Від них залежить успішне складання тесту і отримання сертифікату.

Принцип 4: Максимум за мінімум

Навіть готові до інтенсивних навантажень студенти відчули, як діє це положення Школи. Запізнення неприпустимі, перерви – лише для найнеобхіднішого. І величезний масив інформації. Від Руслана Кухарчука студенти дізнались про теорію Глобального села Маршала Маклюена, п’ятиступінчату комунікаційну модель Гарольда Ласвела, принцип гармонії між темою та джерелом повідомлення та інші базові поняття журналістики. Після перерви – лекція про майстерність написання текстів.

Принцип 5: Демократична ціна

Ціна навчання майже удвічі нижча від інших шкіл. При помісячній оплаті навчання коштує 1190 гривень, при оплаті за два місяці відразу – 990 грн.

П’ята школа «Новий журналіст» триватиме до п’ятого квітня 2014 року.

До свого запису у Твіттері Руслан Кухарчук додав те саме фото, що зробив на лекції як свідчення спільної справи студентів, які прагнуть знань, та спікерів, готових їм у цьому допомагати.

10

Дар’я Кучеренко, студентка п’ятої школи «Новий журналіст»