У студії Кабінет експертів – Тетяна Попова, журналістка та в минулому радниця Міністра оборони України і заступниця Міністра інформаційної політики. В кінці вересня вона відвідала звільнені території Харківської області. І у нашій студії розповідає, які враження має після побаченого і які рекомендації накопичила для українських і міжнародних медіа.

Маючи досвід в маркетингу та журналістиці, вона ділиться власною думкою щодо встановлених обмежень на журналістську діяльність на лінії фронту. Наскільки це правильно в умовах щоденних інформаційних протистоянь, що відбуваються в соцмережах. Та попри обмеження на роботу традиційної української журналістики, динамічно розвивається та виходить на новий рівень неформальна військова журналістика через телеграм-канали та інші соціальні медіа.

Під час візиту на Харківщину Тетяна Попова побувала в Ізюмі на місці масового поховання вбитих і закатованих українців під часів російської окупації. «Ми туди прибули, коли ексгумація вже на 30% була зроблена, іноземні ЗМІ транслювали в прямому ефірі… Але бачити це було жахливо», – розповідає Тетяна Попова у новому випуску Кабінету експертів.

Під час ексгумації були присутні журналісти з різних медіа і країн. Але медіаексперт зазначає, що «могло би бути більше». Відколи українські території звільнені, журналісти повинні мати право потрапляти в центр подій, але не всім це вдається через існуючі обмеження, встановлені Міністерством оборони.

Про те, як змінився стан журналістики у період війни в цілому? Та яким виданням довіряти, що вибирати: бренд чи прізвище автора? Гість Кабінету експертів підтримує думку, що впершу чергу треба перевіряти всю інформацію, навіть з авторитетних джерел. Неважливо чи це BBC чи Washington Post. Західні ЗМІ мають свої «підводні камені», які відомі не всім. Ці та інші теми, також обговорили у випуску Кабінету експертів разом з Тетяною Поповою.

Нагадаємо, що 30 серпня 20222 року Верховна Рада нарешті ухвалила в першому читанні законопроєкт про медіа. Під час підготовки проєкту була низка заяв від журналістів та журналістських організацій, які критикували регулювання онлайн-медіа. Робоча група частково дослухалася до цієї критики. Про це в одному з інтерв’ю, зазначає член Національної ради, медіаюрист Олександр Бурмагін.