Сьогодні, 27 вересня, низка українських друкованих ЗМІ вийшли з порожніми першими шпальтами на знак протесту проти ухвалення закону про наклеп. 

Зокрема, акцію проти скандального законопроекту підтримали більшість львівських газет.

“Ми вийшли з порожніми першими шпальтами, тому що нам намагаються заткнути рот, а у Вас відбирають право знати правду”, – написали на своїй першій смузі газети ZIK, Високий Замок, Львівська пошта, Ратуша, Львівська газета. Завтра до акції приєднається газета Новий погляд. 

Як пише ЗІК, у номерах також з’явилися статті з поясненням, що таким чином журналісти підтримують акцію протесту проти законопроекту про наклеп, який Верховна Рада прийняла в першому читанні.

Водночас редакція Експресу вирішила по-своєму підтримати акцію проти законопроекту про наклеп, написавши внизу першої смуги “Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп”. У номері розміщено інтерв’ю з дисидентом Семеном Глузманом, який, пише газета, на собі відчув, як можуть судити за наклеп.

Крім того, запорізька газета Вулиця Зарічна, херсонська Гривня, луцька Хроніки Любарта в знак протесту проти закону про наклеп також вийшли з порожніми першими смугами. 

У той же час газети Аргументи і Факти і Комсомольська правда в Україні розмістили на своїх перших шпальтах написи із закликом відкликати закон про наклеп. 

Крім того, журнал Корреспондент попередив, що вперше у своїй історії вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти законопроекту, який запроваджує покарання за наклеп у вигляді позбавлення волі строком до п’яти років. Газета KyivPost також планує вийти з порожніми першими шпальтами.

Нагадаємо, 25 вересня стартувала Всеукраїнська акція протесту проти ухвалення закону про наклеп Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп. Акцію, зокрема, підтримали Українська правда, Корреспондент.net, газета і сайт Комсомольська правда в Україні, Фокус.ua, Сегодня.ua, ТВі, LB.ua, Football.ua, iSport.ua, ЛИГА.net, Телекритика, Newsru . ua, Дело.ua, ІнвестГазета, KyivPost, День, РБК-Україна, Остров, агентства Українські новини і Iнтерфакс-Україна та інші. На головних сторінках учасників акції з’явився банер з вимогою не допустити ухвалення закону про наклеп.

 

Кореспондент.net