На сьогодні існує три головні мовні проблеми українського телеефіру: вимова, русизми та неправильне використання закінчень. Такі результати моніторингу української мови на більшості вітчизняних телеканалів, який провів Інститут української мови НАН України на замовлення телеканала СТБ в рамках соціального проекту «Українська мова в телевізійному просторі», передає Інтернет-видання «Фраза».

Згідно з висновками науковців, найпоширенішою проблемою залишається вимова, коли на українську мову накладається російська артикуляція. В українській мові [о> не повинно звучать як [а> або [у> («двох», а не «двух»), крім деяких випадків, а звук [е> не наближається до [и>.

Також неправильним є вживання русизмів: „отримати поразку” замість „зазнати поразки”, „задавати питання” замість „ставити питання”, використання закінчень „а”, „я” замість правильних „и”, „у”, „ю” („борщу”, а не „борща”).

Крім того, в телеефірі розповсюджені кальки російських и білоруських імен, у той час як мовні норми рекомендують надавати перевагу українським аналогам (не «Владімір Путін”, а „Володимир Путін”, не „Міхаїл Касьянов”, а „Михайло Касьянов”). ІМІ