З висвітленням релігійної тематики світськими мас-медіа в Україні завжди були труднощі  Непорозуміння полягали не у саме релігійній тематиці, а у тематичній некомпетентності журналістів. Саме тому Асоціація «Новомедіа» та її голова Руслан Кухарчук відвідують журналістські факультети у різних містах з семінарами на тему «Висвітлення релігійної тематики у секулярних ЗМІ». Не обминули вони своєю увагою й запорізькі освітні заклади.

16 лютого зранку Руслан Кухарчук завітав до Класичного приватного університет (КПУ). Тут зібралися близько півсотні студентів різних курсів. Він озвучив головні вади у медійних матеріалах, які стосуються теми церкви і християнства. Наприклад, зустрічаються навіть такі інформаційні випадки, де змішують до купи сатанинські спільноти з християнськими протестантськими церквами. Голова «Новомедіа» розповів, що триває розробка друкованого путівника по християнським громадам, щоб допомогти навіть не дуже обізнаному у релігійній тематиці журналісту правильно підготувати свій матеріал. 

zaporozhe_univer1

Людмила Пономаренко, завідуюча кафедрою видавничої справи та редагування в КПУ, зазначила, що такі семінари потрібно проводити неодноразово, щоб частіше піднімати це питання під час роботи зі студентами. На її думку, цю тему також слід впровадити у навчальні програми.

zaporozhe_univer

Крім релігійної тематики, Кухарчук надав студентам й більш практичну інформацію, розповівши про організацію телевізійної редакції, її структуру та посадові обов’язки задіяних у виробництві людей. Приємним моментом стало особисте знайомство гостя з Партико Зіновієм Васильовичем, доктором філологічних наук, професором, автором численних наукових робіт з редагування та журналістської діяльності. Руслан згадав, як навчався за його книжками, тому був радий особистому знайомству. 

zaporozhe_univer5

Цього ж дня президент «Новомедіа» зустрівся зі студентами і професорсько-викладацьким складом Запорізького національному університеті (ЗНУ). Декан факультету журналістики Володимир Манакін радо привітав гостя як професіонала і практикуючого журналіста, якому є чим поділитися з майбутніми медійниками. 

zaporozhe_univer3

Спілкуючись зі студентами ЗНУ, Кухарчук сказав: «Важко корегувати звички у вже практикуючих журналістів. Тому ми стараємося допомогти майбутнім журналістам бути по-справжньому компетентними у висвітленні релігійної тематики. Є надія, що років через п’ять все-таки з’явиться нова генерація журналістської молоді, яка буде компетентною в цьому питанні». Другою темою, яку зачепили у цьому навчальному закладі, була громадянська журналістика і блогінг. Президент «Новомедіа» порекомендував майбутнім журналістам вже зараз починати свою журналістську кар’єру в соціальних мережах і блогах, «бо за останні роки значно змінилася система масової комунікації».

zaporozhe_univer2

Русланові на пам’ять подарували ювілейне видання про Запорізький національний університет, побажали удачі, натхнення та реалізації поставлених задач. Наприкінці семінарів студентам обох вишів роздали інформаційні проспекти Асоціації «Новомедіа».  

Приїзд президента «Новомедіа» до Запоріжжя зацікавив не лише студентів-журналістів, а й журналістів практикуючих. Місцевий телеканал «Алекс» зробив репортаж про візит новомедіників. Присутні були й знімальні групи з каналу «ТВ-5» та і продакшн-студії «Альфа-новини».

zaporozhe_univer4

Леся Міхєєва, прес-центр “Новомедіа”.