2-4 листопада, Київ, Будинок кіно. Сотні медіа-працівників з різних країн зібралися на Міжнародний Форум «Новомедіа». Центральна тема події – «Професійний стрибок та швидкий розвиток у медіа-професії». Традиційний девіз Форуму: «Нові медіа та вічні цінності».

«Ми щиро сподіваємося, що майданчик, який ми створюємо – це чудове та зручне місце для того, щоб люди, які сповідують вічні християнські цінності, навчилися професійним навичкам та майстерності. А ті, хто вже є готовими професіоналами, змогли перейняти від віруючих людей правильні цінності», – поділився цілями президент Асоціації «Новомедіа» Руслан Кухарчук.

Сотня найкращих фото з ​​Форуму-2012

Офіційний відео-репортаж

Співзвучні з організаторами в цьому питанні були й спікери. Один з них, православний телепроповідник Андрій Ткачов, сказав: «Ми живемо в інформаційному суспільстві й від того, що сказано, як сказано та кому сказано залежить завтрашній день. А у мене четверо дітей і я хочу, щоб вони жили в людському, а не в собачому світі».

DSC_6301

Своєю чергою директор Католицького медіа-центру Павло Вишковський констатував: «Те, що сьогодні пропонують ЗМІ, часто якісь примітивні скандали. Нажаль, таке демонструють частіше, ніж, наприклад, багатодітну родину, яка має 8-10 дітей і здатна жити в нашій країні. Адже це набагато цікавіший матеріал».

Але не тільки на питаннях етики були сфокусовані сотні делегатів. На Форумі майже весь час тривало інтенсивне професійне навчання.

 

Професійний стрибок

Цього року організатори поставили собі завдання: Форум повинен допомогти учасникам здійснити професійний стрибок.  Для цього протягом трьох днів понад сорок спікерів ділилися своїми знаннями та навичками. Вони репрезентували всі типи мас-медіа (ТБ, газети, радіо, веб-проекти) – як християнські, так і світські.

Вельми насиченим був телевізійний блок. Заступник гендиректора телеканалу ТВі Наталя Катеринчук та журналіст того ж каналу Юлія Банкова розповіли про роботу ньюз-руму і телерепортерів. У суботу ведучі новин телеканалу «Інтер» Анастасія Даугуле та Володимир Андрієвський ділилися досвідом роботи в інформаційній журналістиці та, найцікавіше – про роботу в ефірі. Володимир Завадюк («Х-фактор», «Україна має талант») та Аліса Якубович («Сніданок з 1 +1») говорили про основні «інгредієнти» успішних розважальних проектів, а Віталій Єрмак («Гроші», 1 +1) повідав про роботу в жанрі розслідувань на ТБ.

DSC_6456

Усі майстер-класи відкривалися короткими доповідями спікерів, а далі основний час займало спілкування з аудиторією в режимі “питання-відповідь”. Таким чином, учасники Форуму могли дізнатися те, що їм дійсно необхідно, а спікери, своєю чергою, зрозуміти, чим живе аудиторія, що її цікавить.

«Форум допомагає селекціонувати талановитих і якісних професіоналів. Дякую за те, що ви робите!», – Подякувала організаторам після своєї лекції Анастасія Даугуле.

DSC_6783

Сотня найкращих фото з ​​Форуму-2012

Офіційний відео-репортаж

Один з найяскравіших виступів належав президентові Gala Media Group Павлу Шилько. Він говорив про сучасний медіа-бізнес, про радіо, телебачення, особисті цінності та віру в Бога. DJ Паша зазначив, що сучасним медіа не вистачає професіоналів, також підкреслив, що хороший фахівець повинен бути «багатоверстатником». А ще нагадав, що, незважаючи на політичну обстановку, не потрібно забувати про віру, а комерційним ЗМІ – про соціальну місію. «Всіх грошей не заробиш, потрібно допомагати людям, поки є така можливість», – сказав спікер.

DSC_7101

У рамках Форуму окремим блоком пройшла конференція для фахівців в галузі Інтернету. Вона була присвячена темі розробки сайтів, просування брендів у соціальних мережах, а також аналізу, як медіа-працівники можуть ще більш ефективно використовувати інструменти Всесвітньої павутини. На великій сцені Форуму пройшла суперсессія в режимі спілкування веб-фахівців з журналістами про те, як соціальні мережі вплинули на роботу ЗМІ та суспільні процеси в цілому.

DSC_6571

 

Студентський блок та нагородження найкращих

В рамках Новомедіа-Форуму відбувся спеціальний студентський клуб. Він проходив у форматі майстер-класу ведучої новин телеканалу «Інтер» Анастасії Даугуле та дискусії на тему висвітлення релігійної тематики у секулярних ЗМІ. Тетяна Сало, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка, розповіла: «Форум для мене був надзвичайно важливою подією, оскільки я отримала багато корисних знань та поспілкувалася з відомими журналістами, з яких дійсно можна брати приклад».

Мабуть, однією з найбільш значущих подій Форуму стало вручення подяк програмам світських телеканалів, які систематично через свої проекти популяризують вічні цінності. Такі подяки отримали програми СТБ та Першого національного телеканалів. Народна артистка України та ведуча програми «Віра. Надія. Любов »Тетяна Цимбал під час вручення диплома сказала: «Для нас ця нагорода дуже важлива! Адже до нас на програму приходять люди, які просять допомоги, вони хочуть, щоб їх почули. І ось така відзнака каже, що їх дійсно чують і бачать».

_MG_1613

В останній день Форуму відбувся фінал конкурсу відеороликів «Цінуй життя». П’ять фіналістів були нагороджені в різних номінаціях, а автор кращого відео про кенійських дітей Роман Гураль забрав головний приз – iPad2. Крім того, з нагородами поїхали додому переможці конкурсу християнських сайтів. 

Сотня найкращих фото з ​​Форуму-2012

Офіційний відео-репортаж 

В один з вечорів на Форумі було прийнято знакове рішення – Асоціація журналістів «Новомедіа» одностайним голосуванням її членів змінила свій статус на міжнародний. А нові учасники організації отримали пластикові посвідчення журналістів міжнародного зразка.

В організації масштабного заходу було задіяно чимало людей. Що показово, всі вони працювали безкоштовно, поділяючи цілі з організаторами. «Я підтримую ті моральні принципи, які сповідує Асоціація «Новомедіа». Хочу підтримати цей труд, – тому я тут!», – сказала одна з помічниць Марта Гончаренко. Інші волонтери кажуть, що Форум для них став можливістю набратися професійного досвіду.

_MG_0276

Своєю чергою Руслан Кухарчук, керівник оргкомітету заходу, підсумував: «Коли 40-50 людей добровільно трудяться в організації такої події, напевне, має бути щось таке, що їх дуже мотивує та стимулює. Вірю, що таким стимулом для волонтерів та взагалі для всієї нашої дорогоцінної команди є розуміння того, що ситуацію в засобах масової інформації дійсно можна змінити в кращу сторону. І що насправді можливо інтегрувати вічні цінності в систему світських мас-медіа».

_MG_0191

Міжнародний Форум «Новомедіа» – головний професійний майданчик такого формату в країні. Нагадаємо, що спеціалізовані заходи для світських та релігійних журналістів Асоціація «Новомедіа» проводить з 2004-го року.

IMG_0857

Сотня найкращих фото з ​​Форуму-2012 

 

Партнери Форуму-2012: The Media Project, церква “Скіменс”, духовний центр “Відродження”, церква “Алілуя”, компанія FitCurves, Асоціація “Еммануїл”, громадянський рух “Всі разом!”