Не вперше за роки проведення конференцій Християнство-онлайн та Клубу вебмайстрів нас запитували: чи не плануємо ми організувати практичні курси щодо ай-ті-тематики. І ось, нарешті, перша школа відбулася.

З 17 березня до 5 травня в Києві проходила “Ай-Ті-школа від Новомедіа”. Всього на навчання вступили більш ніж 20 осіб з яких 16 закінчили школу. Кожен, хто успішно склав екзаменаційний тест, отримав сертифікат про закінчення школи та отримання практичних навичок зі створення веб-сайтів.

Матеріал школи було розраховано на базовий рівень підготовки, для його засвоєння достатньо було лише вміння виходити в Інтернет і користуватися Фейсбуком (тому що спілкування за межами школи відбувалося в спеціально створеній групі на Фейсбук).

Комп’ютерним премудрощам в школі навчали 6 викладачів. Кожен з них має багаторічний практичний досвід роботи в цій сфері.

“До Асоціації “Новомедіа” часто звертаються з проханням порекомендувати хороших фахівців зі створення сайтів, тому однією з головних цілей курсу було – виростити таких фахівців” – говорить Денис Семенюк, організатор школи та голова Інтернет-департаменту “Новомедіа”.

Фото1743

Студенти впорядковано прослухали теми, починаючи від основ створення веб-сайту і завершуючи знаннями щодо просування та реклами сайтів в Інтернет.

На багатьох уроках проводились практичні заняття, де кожен міг попрактикувати свої навички створення сайту, реєстрації домену, встановлення CMS і розробки веб-дизайну. В кінці кожного заняття студенти отримували цікаве домашнє завдання.

Фінальне тестування студенти пройшли 12 травня, після чого відбулося вручення сертифікатів та фуршет.

DSCN2470

По завершенні школи ми запитали у викладачів та учнів їх враження від процесу:

Вільгельм Меньшов, веб-розробник, викладач Київського торгово-економічного та ім. Гете університетів; в Ай-Ті-школі «Новомедіа» веде курс онлайн маркетингу: “Я вдруге в “Новомедіа” в якості викладача. Мене надихнула можливість поділитися зі студентами-християнами досвідом і знаннями, які у мене є. На мою думку, ті базові знання в області ай-ти технологій, які дає школа, можуть істотно допомогти просувати християнські цінності в розширюється інтернет-просторі. Студентами я задоволений – вони уважно слухають, запитують, намагаються розібратися, а для викладача відчувати віддачу дуже важливо. Повірте, я знаю, про що кажу”.

Віктор Ковальчук, адміністратор школи, студент НАУ: “Наша Ай-Ті-школа – дуже цікавий проект. До явних плюсів навчання я б відніс те, що тут великий обсяг практичних завдань для студентів. Наприклад, кожен міг спробувати зробити свій сайт. Вік учнів у нас коливається від 15 до 50 років, але кожен з них знайшов для себе дещо потрібне”.

Руслан Воробйов, 43 роки, має робочу спеціальність, студент: “Можу сказати, що сюди потрапив майже випадково – дружина вмовила. Вона побачила оголошення на сайті «Новомедіа» і наполягла, щоб я спробував себе в чомусь новому. У перший день прийшов без особливих очікувань, просто, аби догодити їй. Але вже після першої лекції зрозумів, що мені цікаво, а зараз я навіть міркую про зміну професії. Хоч мені вже 43, думаю, що вчитися новому ніколи не пізно, і планую продовжувати розпочату тут освіту”.

Микола Макаренко, 50 років, фахівець з нерухомості, мережевого маркетингу, студент: “Я прочитав оголошення про відкриття школи у віснику своєї церкви і вирішив, що такі знання можуть стати у нагоді мені в роботі. Хочу створити свій сайт, і ті практичні навички, які я придбав тут, мені дуже в цьому допоможуть. Рівень студентів школи дуже різний, але викладачі чуйні до прохань і готові зайвий раз пояснити матеріал, аби було зрозуміло навіть новачкам”.

Олександр Гавриш, 37 років, член асоціації «Новомедіа», студент: “Про школу дізнався від колег по Асоціації «Новомедіа». Мені давно хотілося дізнатися про те, як робити сайти, а тут пообіцяли не просто навчити, але ще й підтвердити цей факт дипломом. Я просто не зміг відмовитися від такої можливості. Освіта дала змогу мені непогано орієнтуватися в термінах, зрозумілими були теми курсу. Я отримав тут добру базу для подальшої самоосвіти”.

Олексій Пащенко, 21 рік, співробітник охоронного агентства, студент: “Щойно в офісі моєї церкви заговорили про плани провести у нас курси для «айтішників», я відразу зрозумів, що мені це потрібно. Вже давно цікавлюся цією темою, хочу розвиватися у вмінні розробляти сайти, у мене багато ідей в цьому напрямку. Звичайно, хотілося б більш детально вивчити все, про що тут говорилося, двох місяців для того, аби отримати глибокі знання в області веб-технологій, замало. Але я все одно задоволений, тому що на базі знань, які передали нам викладачі, багато в чому тепер зможу розібратися самостійно”.

Теймур Рустамов, 15 років, школяр: “Адміністратор моєї церкви розповіла про те, що буде проходити така школа. Я раніше займався програмуванням, тому вирішив продовжити своє навчання тут. В Ай-ТІ школі я дізнався для себе багато нового: що таке сайти, верстка, PPH, HTML, Jawa і багато іншого. Вчителі пояснюють просто, зрозуміло, загалом, все круто, мені подобається! Думаю, що зможу застосувати ці знання, аби заробляти в Інтернеті, а можливо – це моя майбутня професія, наразі точно не знаю. Натомість точно знаю, що на своїх майбутніх сайтах обов’язково розміщуватиму посилання на церковний сайт, можливо, це допоможе комусь прийти до Бога. У всякому разі, я на це сподіваюся”.

DSCN2495

Прес-центр “Новомедіа”

Інтерв’ю записала студентка школи “Новий журналіст” Вікторія Москалець