«Революція, війна і церква у медіавимірі» – науково-практична конференція з такою назвою відбудеться у Києві 10 вересня. І що символічно, пройде захід у самому центрі української столиці – на революційному Майдані Незалежності.

Починаючи з листопада минулого року і донині, Україна залишається в центрі світових інформаційних повідомлень. Спочатку – повстання проти влади Віктора Януковича і Революція гідності, потім – анексія Криму Росією, а нині – військовий конфлікт у Донецькій і Луганській областях задля збереження територіальної цілісності держави. Поза всяким сумнівом, ніколи за всі роки своєї незалежності Україна не переживала таких переламних подій.

Організатори конференції поставили собі за мету дослідити і узагальнити явища і процеси, які мали місце в цій центральноєвропейській країні протягом останнього року. Але аналіз цей буде специфічний і унікальний, бо відбуватиметься з урахуванням фактору церковного життя і фактору засобів масової інформації.

Серед тем анонсуються такі: «Церква – влада – Євромайдан: полілог у контексті новомедійного дискурсу», «Роль церкви під час війни на сході України», «Ворожнеча чи миротворчість: українські медіа перед вибором», «Майбутнє української держави після революції і війни: функції масмедіа і функції церкви» та інші.

Спікерами і доповідачами зголосилися стати журналісти, богослови і громадські діячі. Серед них Юліана Лавриш, журналістка газети «День», аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка; Тарас Семенюк, журналіст і редактор порталу «Українська правда»; Олександр Холод, завідувач кафедри Інституту журналістики КНУКіМ; Андрій Олійник, доктор богослов’я, викладач Українського Католицького Університету; Павло Валенчук, пастор церкви і громадський діяч та інші.

«За останні місяці в Україні відбулося кілька конференцій, де аналізували останні революційні та військові події. Проте ідея дослідити саме сукупну функцію церкви і медіа у цих процесах є новаторською, – стверджує Руслан Кухарчук, президент Асоціації «Новомедіа». – Сподіваюся, ми зможемо спільними зусиллями журналістів, науковців і церковних діячів не лише проаналізувати нещодавнє минуле, а й напрацювати конкретні рекомендації для збереження мирного життя в нашій державі».

Організаторами заходу у Києві є Асоціація журналістів «Новомедіа» і Громадянський рух «Всі разом!». Конференція відбувається за підтримки і участі партнерської організації The Media Project (Rev. Dr. Arne H. Fjeldstad, CEO).